IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Валери Димитров: Трябва да се забрани на партиите да плащат на свързани лица

Сега в закона има една огромна празнина - дава се субсидия, без да се знае как ще бъде похарчена, казва бившият председател на Сметната палата

09:54 | 13.12.16 г.
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

В законодателството трябва да се впише специална и категорична забрана за плащания от страна на политическите партии към свързани лица. Това казва в интервю за в. „24 часа“ бившият председател на Сметната палата Валери Димитров.

Той дава следния пример отпреди 7-8 години. „Виден партиен функционер бе получил солидна партийна субсидия... И веднага бе превел по-голямата част от нея на собствената си дъщеря, която пък бе дала под наем собствен имот на партията на баща си. Това си е чиста форма на семейно присвояване на публичен ресурс“. 

„Сега в закона има една огромна празнина - дава се субсидия, без да се знае как ще бъде похарчена“, смята той.

Валери Димитров коментира, че не е изненадан от решението на парламента да не намали субсидията за партиите въпреки резултатите от референдума. Субсидирането на партиите от държавата за него е разумно решение, защото организациите трябва да бъдат финансово и бюджетно независими.

„Колко да носи един глас на партиите, прескочили определен праг, подлежи на дебат. Най-малкото защото е очевидно, че много хора смятат, че сегашният размер е прекомерно висок“, казва Валери Димитров.

Въпросът според него е как се изразходват получените от бюджета пари, а по негово мнение законът не съдържа важни предпоставки, за да бъде този контрол ефикасен.

В отчетите на партиите разходите са окрупнени. Представени са по такъв начин, че не може да се добие реална представа за тях, коментира бившият шеф на Сметната палата, който отново настоя партиите да се поставят в режима на обществените поръчки и при разходи над определен размер да бъдат третирани като възложители.

„Аз обаче се опасявам, че посоката, в която вървят дебатите, не е полезна. Люшкаме се от една крайност в друга - от това да има достатъчна субсидия до това да няма никаква. Очевидно е, че партиите не трябва да бъдат лишавани от субсидия, за да не се получи така, че неполитически бизнеспроблеми да се решават през тях. Но е очевидно и че в закона трябват ясни записи и категорични забрани. За да се намалят рисковете и се убеди обществото, че партиите изразходват легитимно немалък публичен ресурс“, настоява той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:00 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още