IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерт: Антикорупционният закон е неприемлив за голяма част от управляващите

Проектът засяга висшите етажи на властта, коментира Явор Сидеров, секретар на Националния съвет по антикорупционни политики

11:13 | 23.12.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Антикорупционният закон е неприемлив за голяма част от управляващите, каза пред БНР Явор Сидеров, секретар на Националния съвет по антикорупционни политики към Министерския съвет. Припомняме, че в средата на декември проектът на РБ окончателно отпадна от програмата на парламента.

Забележките, които депутатите имаха, са отчасти причината законът да не бъде приет, посочи Явор Сидеров и изброи основните аргументи срещу проекта: анонимните сигнали, обърнатата доказателствена тежест, начина за избирането на ръководството на бъдещото бюро срещу корупцията.

„У мен остана впечатлението, че тези неща сами по себе си са по-скоро оправдание и законът е неприемлив за голяма част от управляващите“, коментира експертът.

„Подозирам, че част от тях не разбира смисъла от създаването на закон от такъв тип и създаването на единен орган, който да се бори с корупцията. На този етап имаме архитектура от органи, малка част от които са ефективни и 
като цяло резултатът ни е слаб“, заяви Сидеров. 

Той смята, че критиците на проекта са предубедени: „Да откажеш да приемеш закон, който синхронизира работата на институциите, по презумпция, че те ще се превърнат във Франкенщайн, ми се вижда несъстоятелно като аргумент, но това е тяхната воля и трябва да се съобразим с нея“.

„Всеки закон в неподходящи ръце може да се превърне в репресивен, но автоматичната презумпция, ще бъде репресивен, само защото сме решили така, показва неразбиране или недобронамереност спрямо него от самото начало“, заяви още той.

„Законът засяга висшите етажи на властта. Последният аргумент беше, че  е прекалено важен и затова не би следвало да бъде бутан в серия от заседания преди празниците в атмосфера на политическа нестабилност. Това е добър аргумент по принцип, защото материята е важна и сериозна, но той отлежава в НС от 30 юли – имаше доста време да бъде гледан и четен буква по буква и спорните моменти да бъдат изглаждани“, каза Явор Сидеров.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още