IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До месец съдът окончателно решава делото за по-скъпите винетки

ВАС разгледа делото на втора инстанция

17:23 | 19.01.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

До месец ще стане ясно решението на петчленния състав на Върховния административен съд (ВАС) за повишените цени на винетките, съобщава БНР.

Днес ВАС разгледа делото на втора инстанция, след като новата тарифа бе атакувана от няколко неправителствени организации.

В средата на юли първата инстанция отмени новата тарифа след жалба на неправителствени организации и граждани. Министерството на регионалното развитие и благоустройството обжалва решението.

Според тълкувателно решение на съда обаче, ако ВАС окончателно отмени повишените цени, хората няма да могат да си получат парите за закупените винетки, тъй като не могат да претендират вреди за минал период. 

Винетките за тази година са на старите цени, след като поскъпнаха средно с около 50% в началото на миналата година. Обяснението на властите беше, че цените не са променяни в продължение на осем години. Така в момента цената на най-масово продаваните винетки за леки автомобили са 97 лв. за годишната, 30 лв. - месечната и 15 лв. - седмичната.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:38 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
Спящият бик
преди 7 години
Как до месец? ВАС не знае ли, че до 10 дни почти всички вече ще сме си купили от скъпите винетки? Или пък точно затова!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още