IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За община Перник предстои трудна финансова година

Основната цел на бюджета е стабилизиране на местните приходи, казва кметът Вяра Церовска

16:51 | 31.01.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

Финансовата 2017 г. ще бъде трудна година за Перник, каза пред БНР кметът на града Вяра Церовска.

Макрорамката на бюджета на общината е 50,3 млн. лева. Предоставените от държавата трансфери са в размер на 29,5 млн. лв., в това число обща субсидия за делегирани дейности,  субсидия за зимно поддържане на общински пътища и субсидия за капиталови разходи от малко над 1 млн. лв.

Планираните общински приходи за 2017 г. са 23,8 млн. лв., 50,3 млн. лв. са планираните разходи. От тях 44,4% са за образование.

Основната цел на проекта за бюджет е финансово стабилизиране, намаляване на просрочените задължения, недопускане на рискове и висока събираемост на собствените приходи, поясни кметът Вяра Церовска.

„С над 31 млн. лв. задължения общината е във финансов колапс“,  заяви Кирил Леонов, председател на групата на левицата в общинския съвет. 

„По-тревожното е, че администрацията предлага вдигане на местните данъци и такси. Бюджетът е пасивен, не се разчита на привличане на инвестиции. Аутсорсингът трябва да се прилага само за дейности, които са неизгодни да прави общината сама. Например за чистотата е по-добре да се създаде общинско предприятие“, смята той.

Финансовите затруднения кметът на общината обяснява с „раздути“ предходни бюджети, както и недостатъчното средства, които идват от държавата.

Трябва да повишим събираемостта на задълженията към общината. Направили сме оптимизация на разходите по всички направления. Трудно ще бъде, но не можем да продължим по същия начин, иначе ще доведем общината до фалит, казва кметът.

Тя смята, че  Перник заслужава повече внимание от страна на инвеститорите. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още