IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оранжерийните зеленчуци поскъпнаха в началото на годината

При краставиците определящо е вътрешното производство, а при доматите - вносът

09:36 | 03.04.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Цените на оранжерийните зеленчуци са нараснали в началото на 2017 г. спрямо края на 2016-та. Това става ясно от бюлетина на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство (CAPA).

При доматите се наблюдава такава рязка цикличност на 2-3 години, докато при краставиците достигнатите цени на едро и дребно са сред най-високите въобще.

България е относително голям производител на краставици в ЕС, като у нас се добиват с около 40% средно повече краставици на човек от населението, отколкото в ЕС (6,4 кг/човек срещу 4,6 кг/човек в ЕС). Тази пазарна структура определя по-голямото влияние върху цените от вътрешното предлагане и по-слабите възможности за влияние на вноса.

Страните от ЕС изпреварват България в отглеждането на домати, като на човек от населението в ЕС средно се добиват около 32 кг, докато в България през 2015 г., производството е около 17 кг. Така влиянието на външните цени върху ценообразуването в страната е много по-определящо.

Според анализаторите в България изкупните цени и тези на едро и дребно в следващите месеци ще продължат да падат. През 2017 г. се очаква да има леко увеличение на цените на дребно на годишна база, най-вече при краставиците и пипера, и запазване при доматите

Те отбелязват още, че индексът на цените на храните в световен мащаб по данни на ФАО в сравнение с тези за периода 2002-2004 г. се повишават от началото на 2017 г. и са 75% по-високи от базовия период. Най-високи са цените на храните между 2011-2014 год., когато са били 2 пъти по-високи от тези през 2002-2004 г.

Икономистите предлагат в България, специално при зеленчуците и плодовете, да бъде създаден доброволен стандарт, който да обхване производството от малките стопанства и късите вериги и да обедини под една марка продукцията, идваща от такива стопанства.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 17:01 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още