IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прокуратурата поиска закриване на партия на Марешки

Формацията „Национално движение свобода и демокрация” е билa неактивна повече от пет години

13:48 | 06.04.17 г.
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Софийска градска прокуратура (СГП) внесе молба в Софийски градски съд (СГС) за прекратяване на политическа партия "Национално движение свобода и демокрация" (ПП "НДСД") представлявана от Веселин Марешки, съобщават от прокуратурата.

След извършена проверка от държавното обвинение са установени три основания за разпускането на партията. На първо място прокуратурата посочва това, че партията не е пререгистрирана съгласно изискванията на закона през 2005 г.

Партията трябва да се разпусне, защото не е провеждала предвидените в устава заседания на върховния орган. Такова заседание трябва да се провежда не по-малко от веднъж на 5 г.

Формацията не е представила в съда за вписване и състава на новото си ръководство.

СГП посочва, че "Национално движение свобода и демокрация" не е участвала повече от 5 г. от последната й регистрация в избори за народни представители, президент, вицепрезидент или за общински съветници и кметове.

Веселин Марешки се яви на парламентарните избори за 44-то Народно събрание с друг политически проект – пария „Воля”. С тази формация той получи подкрепата на 4,15% от избирателите, което му осигури място в новия парламент.

На 20 март Централната избирателна комисия (ЦИК) подаде сигнал до прокуратурата с искане за проверка дали статутът на Марешки отговаря на изискванията на Закона за политическите партии, припомня bTV. Според отразеното в сигнала Марешки е вписан като председател на две политически партии - „Воля“ (регистрирана по ф.д. № 12351/2007 г.), и партия „Народно движение за свобода и демокрация“ (регистрирана по ф.д. № 13376/2004 г.).

Според закона гражданин с избирателни права съгласно българското законодателство може да участва в учредителното събрание на политическа партия само ако не членува в друга партия. Това се удостоверява с декларация.

Прокуратурата разпореди проверка, в хода на която бяха изискани материалите по делата за регистрация на двете партии от Софийския градски съд, както и удостоверение за актуалното състояние на политическите партии.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:58 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още