IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НЗОК призовава за затягане на обществения контрол над разходите за здраве

Институцията припомня, че всеки гражданин може да получи код за достъп до здравното си досие и да подаде сигнал при установена нередност

15:51 | 28.08.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Всеки пациент може да получи достъп до електронното си здравно си досие, припомнят от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

По този начин пациентите ще могат да следят дали дейностите, посочени в него, отговарят на действително извършените. При съмнения за злоупотреби и констатирани разминавания пациентите ще могат да подадат сигнал до здравния фонд. 

Достъпът е възможен чрез Уникален код за достъп (УКД).

Всеки гражданин, който посети районната здравноосигурителна каса по какъвто и да е повод ще има възможността да получи безплатно своя код за достъп до електронното си медицинско досие.

От Здравната каса посочват, че това поставя началото на кампания за засилване на обществения контрол върху изразходване на публичния ресурс, с който националният здравен фонд купува медицински услуги в полза на пациентите.

При подаден сигнал контролните органи на институцията ще извършат проверка, като информират и гражданина за резултатите от нея. При необходимост ще се коригира електронното здравно досие с действително извършените в полза на пациента дейности.

Националната здравноосигурителна каса апелира за осъществяването на активен контрол от страна на гражданите върху изразходване на средствата за здравеопазване и очаква подкрепата на всички институции в държавата за успешното осъществяване на мащабната дейност, която й предстои.

От Националната здравноосигурителна каса допълват, че това е поредната стъпка към въвеждане на електронното здравеопазване след обновяване на портала на фонда.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:26 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
ceneto
преди 6 години
а електронни подписи защо са ни
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още