IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Всеки втори медик в България е бил обект на агресия

И лекари, и пациенти искат допълнителни превантивни мерки срещу агресията - строги наказания, ефективни присъди и засилена охрана

15:40 | 25.09.17 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Насилието над медици е обидно за професията и организацията ще предприеме всички действия, за да сложи край на неоправданото отношение към медицинските лица, заяви председателят на БЛС д-р Венцислав Грозев.

Той цитира данни на Министерството на здравеопазването, според които за 2015 г. 47 са случаите на агресия срещу медици, за 2016 г. - 28, за първите шест месеца на 2017 г. - 25. Сто са регистрираните нападения над екипи на спешна помощ за около 2,5 години.

Данните на прокуратурата за заведените досъдебни производства за агресия срещу медици за периода 2013– 2017 г. показват, че наложените санкции са предимно условна присъда, пробация и глоба, а ефективните присъди са незначителен брой. Осъдените с ефективна присъда са двама за 2013 година, един за 2014 г., за 2016 – нито един.

По данни на лечебни заведения в страната средно за година случаите на посегателства срещу медици са между 70 и 80.

Мерките в Наказателния кодекс са достатъчни, но за да се ликвидира проблема, е нужна активна работа с обществото и да се постигне промяна в отношението към медиците, което е и целта на националната кампания, обобщи д-р Грозев.

За последните пет години от приемането на промяната в НК за криминализиране на агресията срещу медици, равносметката е отчайваща, каза омбудсманът Мая Манолова, която е патрон на кампанията. По нейни изчисления за този период има над 400 случая на регистрирано насилие над медицински лица, като само три случая са завършили с ефективна присъда, в 11 – с условна или друга присъда.

„Факт е, че законодателството не работи, правоприлагането не е ефективно и трябва да търсим други решения“, каза Манолова.

Тя маркира няколко основни причини за посегателствата, като на първо място посочи, че насилието над медици е проява на засилващата се агресия в обществото. Генералната причина за агресията е липсата на чувство за справедливост и безнаказаност, каза общественият защитник.

Друга причина за ескалацията на агресията според омбудсмана е хроничното недофинансиране на здравната система – близо 50% от лечението се плаща от джоба. Това е причина и за напрежението между лекари и пациенти. Адекватното финансиране би решило някои от проблемите с лимитите, но би улеснило достъпа и би свалило част от напрежението в системата.

Тя призова за повече решителност в реформирането на здравната система и правоохранителната система и апелира за повече толерантност в обществото.

Зам.-министърът на здравеопазването Лидия Нейчева акцентира върху изграждането на доверие между лекарите и пациентите и посочи, че това може да стане именно с дългосрочни кампании и и постоянни инициативи. По данни на МЗ на всеки три дни има нападение над медицинско лице, каза тя по повод на официалната статистика, изключвайки вербалната агресия.

Според Нейчева доплащането в здравеопазването е значително, но не може да бъде основна причина за агресия. Тя декларира пълна подкрепа на здравното министерство за широката кампания на Лекарския съюз – чрез обучения, срещи с рискови групи и други.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
ratten
преди 6 години
време е да потърсите причините и в самите бели престилки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
abdul
преди 6 години
Джобовете на белите престилки попипват 2/3 от бюджета за здраве на държавата. За отва не е виновен само етноса.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 1
abdul
преди 6 години
А колко от пациентите са били обект на обгрижване от ПИЯН медицински персонал?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още