IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очаква се до 2021 г. социалната икономика да произвежда 2% от БВП на България

Възможно е чувствително да намалее безработицата сред уязвимите групи

09:01 | 10.06.18 г. 1
Очаква се до 2021 г. социалната икономика да произвежда 2% от БВП на България

Социалните предприятия клас А+ имат възможност да бъдат насърчени чрез възмездно учредяване в тяхна полза за развитието на социалните им цели на право на строеж върху имоти - частна общинска собственост без търг или конкурс след решение на общинския съвет.

Социалният министър ще създава електронна платформа, чрез която социалните предприятия ще могат да представят дейността си пред заинтересованите с цел бъдещи партньорства и съвместна дейност. Чрез платформата хората ще могат да си пазаруват стоки, произведени от социалните предприятия. Идеята е нова и идва от българска страна, като инициативата след българското предложение вече се разпростира и на европейско ниво, каза Петър Начев.

Предвидено е и създаването на отличителна сертификационна марка за социалните предприятия, техните стоки и/или услуги.

В ЕС социалната икономика е сравнително нова, съществува от 2009 година. В момента 14 милиона души са заети в нея. В България започва да се развива от 2012 година с приемането на Националната концепция за социална икономика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още