IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Десислава Танева: Борбата с АЧС следва изцяло правилата на Брюксел

От свинекомплекса в село Голямо Враново искат диагнозата Африканска чума по свинете да бъде отменена за тях заради отрицателните проби на животните

13:15 | 29.08.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Борбата с болестта Африканска чума по свинете (АЧС) се провежда изцяло по правилата на Европейската комисия, всяка стъпка се съгласува с Брюксел и изключения не може да има за никого. Това заяви земеделският министър Десислава Танева по bTV по повод казуса в свинефермата в село Голямо Враново, чиито собственици искат да опазят от евтаназиране 15 хиляди животни и твърдят, че пробите им са отрицателни.

Без изключения

"Правилата важат за всички и в тази ферма независимо от становището на нейния собственик продължава евтаназията", отсече Танева и информира, че се е допитала до европейските санитарни власти по този конкретен случай, но е получила отрицателно становище, защото вирусът вече е влязъл в този комплекс.

Тя повтори, че не може една държава да вземе самостоятелно решение по мерките. “Не сме ги измислили ние тези мерки и те са еднакво тежки за всички", подчерта земеделският министър. За пример Десислава Танева даде други страни от ЕС, в които през тази година се активизират стари огнища, обявени за ликвидирани. “А това означава, че дезинфекцията им не е била прецизна”, коментира тя.

Министърът посочи, че предстоят промени в правилата за биосигурност, с които "ще трябва да продължим да живеем". Те включват нови мерки и по-строг контрол във всички видове стопанства – промишлените свинекомплекси, фамилните ферми и в домакинствата, които отглеждат до три прасета за лична консумация. Ще има промени и в организационната структура на Българската агенция за безопасност на храните”, информира Танева.

Свиневъдите

“Не може с лека ръка да се убива един бизнес. Това заяви по БНТ д-р Миленка Димитрова, главен изпълнителен директор на свинекомплекса в Голямо Враново, която настоява да се запазят 17 хиляди живи прасета, тъй като взетите проби не са отчели никакво наличие на вирус на АЧС.

Тя е категорична, че останалите животни могат да се подложат на надзор, за да се разбере има ли вирус или не. Тези животни могат да останат при нас, да се отгледат, предлага тя. – Всички проби са отрицателни, искат да умъртвят още 17 хиляди прасета. Нито едно обезщетение не може да върне загубата. Този свинекомплекс съществува от 40 години и непрекъснато работи.”

Д-р Димитрова определи като самоубийство унищожаването на всички животни и опита им да бъдат заменени с нови.

В свинефермата на Голямо Враново са взети 1500 проби, всички от тях са отрицателни. "Нямаме смъртност, няма умрели прасета от африканска чума", заявиха от фермата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:57 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още