IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Омбудсманът: Принципът на "саморегулацията" при етажната собственост е неизпълним

Диана Ковачева изпрати шест препоръки до МРРБ за управление на етажната собственост

14:17 | 23.12.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Снимка: Investor.bg

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати писмо до министъра на регионалното развитие Петя Аврамова с шест препоръка за промени в Закона за управление на етажната собственост (ЗУЕС), съобщи институцията на обществения защитник.

Тя констатира, че все още има редица проблеми в отношенията между собствениците в сгради в режим на етажна собственост, както и между собствениците и органите на централната и местната власт.

Ковачева предлага повече права на местните власти, за да упражняват контрол по прилагането на закона.

"В своята работа непрекъснато се сблъсквам с проблеми на гражданите, при които основният принцип на закона - "саморегулацията" е неизпълним", пише в мотивите си омбудсманът. "В много случаи собствениците не могат да стигнат до еднозначно решение и да управляват правилно етажната собственост. Това води до засилено напрежение сред живеещите в сгради в режим на етажна собственост”, посочва тя.

Друго предложение е да се прецизира уредбата на вноските за управление и поддръжка на сградата по отношение на собственици, които не обитават жилищата си. Според действащия закон те могат да не плащат, което води до несправедливо разпределение на разходите.

Облекчаване на кворумите за провеждане и вземане на решения на общото събрание на собствениците, е друга от препоръките на Ковачева. Това е необходимо с оглед на нарастващия брой необитаеми жилища в сградите и на незаинтересовани собственици, които не присъстват на общите събрания в сгради в режим на етажна собственост.

Писмото на омбудсмана е свързано и с инициативата на МРРБ за изготвяне на проект за изменение на ЗУЕС. Срокът за предоставяне на идеи за промяна беше до 15 април тази година, но и до момента няма публикуван проект за обществено обсъждане.

Последна актуализация: 04:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още