IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иван Гешев: Има досъдебно производство, свързано с президента

Главният прокурор не потвърди, но и не отрече, че е отказал среща с държавния глава. Обвинител №1 влезе като редови прокурор на поредното заседание по мегаделото „КТБ“

13:10 | 28.01.20 г. 23
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Иван Гешев, главен прокурор.<em> Снимка: БГНЕС</em></p>

Иван Гешев, главен прокурор. Снимка: БГНЕС

Заради конкретно досъдебно производство се е стигнало до искането на главния прокурор Конституционният съд да разтълкува текстовете в основния закон, свързани с имунитета на президента и вицепрезидента. Това стана ясно от думите на самия Иван Гешев, който днес облече червената тога и влезе като редови прокурор на поредното заседание по мегаделото „КТБ“, съобщи БНР.

Кое дело и коя прокуратура, работи по него, Гешев отказа да каже, но обясни, че наблюдаващите прокурори са видели данни, които „пораждат неясноти в разпоредбата на чл. 103 от Конституцията“, засягащи неприкосновеността на държавния глава.

„И са изпратили това досъдебно производство с оглед моите правомощия да сезирам Конституционния съд за задължително тълкуване на Конституцията и конкретни конституционни разпоредби", обясни Гешев. „Това, което съм направил, след като съм се запознал, съм констатирал, че наистина има такива основания и писмено съм ги изложил в искането си до Конституционния съд“, допълни той.

Главният прокурор отказа да отговори дали въпросното разследването е свързано с работата на Румен Радев начело на ВВС.

Обвинител номер едно коментира и конфликта между протестиращи заради водната криза в Перник и органите на реда вчера пред регионалното министерство

„Няма да се толерира това да се бият полицаи“, предупреди Иван Гешев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 4 rate down comment 10
Pyramid
преди 4 години
Не ме разбирайте грешно: Не съм против президента. Недоволен съм, че не си върши достатъчно съвестно работата. И, дойато не се поправи, няма да му ставам адвокат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 13 rate down comment 2
многодобре
преди 4 години
Илиян Василев - "Гешев пита дали може да повдигне обвинение за да дисциплинира президента. Не може. Всичко минава през Народното събрание. Иначе прокуратури се опитаха да образува производство срещу президент, но Цацаров го отмени.Изглежда милиционерите в правото имат повече хъс.Още веднъж, да бъде ясно, подобни груби атаки срещу президента Радев само ще го позиционират като антитеза на властта, т.е. ще му изпишат вежди.Няма процедура, която да минава през Гешев и сайта на Пеевски Правен свят и която да му позволи да контролира Президента през неговите си мутренски номера.И сега какво, ще натопят и Конституционния съд в тази каша?Единствената възможност е ако има Гешев основание за разследване в държавна измяна да си направят казуса и да го пратят в Народното събрание. Там се решават нещата.Не по тази тема, няма да се вържа без значение дали е Радев или друг. Много ми идва прокурорската република на Гешев, която ерозира цялата конструкцията на правовата държава и парламентарната република и се опитва *** да ни превърне в република в която всички власти и изпълнителна, и президент и законодателна и съдебна ще е зависима от главен прокурор, който на ВСИЧКО ОТГОРЕ НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ РАЗСЛЕДВАН.Тоест Президента може, а главния е над него. Защо не пита КС как може да бъде разследван и махнат от поста си самия Гешев?Ясно ли ви е искат да ви управляват хора като Гешев, които не са избирани от вас и от мен, ей такива смешници, милиционери в правото.Искането на Гешев за развързване на ръцете за отстраняване на президента натоварва КС с огромна отговорност. Очевидно че няма правно основание. И тогава КС ще се делегитимира тотално и България ще потъне в размирици, защото институциите ще са делегитимирани. Ако някой си мисли, че Радев ей така просто може да бъде отстране сори.Не изключвам Гешев да започне да организира информационни течове от доказателства-Но КС трябва да остане на висотата на своите отговорности.Ако отсъдят че Гешев може да обвинява президента, докато е на позицията си, тогава действително правителството не само ще падне, но и държавата ще отиде по дяволите.Това май е единственият начин Радев да бъде преизбран. То и през 2016 година руснаците спретнаха схема с Борисов за да се избере Радев. "
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 9
Pyramid
преди 4 години
И какъв е президентът, кой е той?- Той е един интелигентен, мил и сдържан човек. Мъж-мечта. И смел. Много смел. Кара самолети.И не влиза в конфликти, от които, не е сигурен, че ще излезе поне морален победител. Не го е страх от нищо освен от това, да се изложи. Дори съвсем малко....ама това са дреболии, нали.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 8
Стоян Петров
преди 4 години
Колкото до темата, не знае човека пита. Няма нужда от инсинуации. КС ще отговори и толкова. Какво профилактиране виждате, не разбирам?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 12
Стоян Петров
преди 4 години
Това да не е баница, която му е изпекла Генерал Деси и да я излапа? Кога е смогнала да му я приготви? В БМВ-то на НСО с което се вози, има микро кухня и докато си джитка по бутиците успява да му сготви.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 2
фиг.1
преди 4 години
Съмнявам се да направят нещо на Радев. Все пак той има най-висок рейтинг в държавата. Само искат да го понатиснат. А и Гешев си маркира територията - нали трябва да покаже кой е шефа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 7
pinoccio
преди 4 години
Е, същото пита и Гешев от името на министър председателя, само че вместо за армията, говори за санкция на Конституционния съд. Да инициираш промени в конституцията по чуждо внушение, пък и по собствено усмотрение, си е доста сериозно престъпление. Не може всеки, който може да прави коремното, да се хваща за конституцията като за рокля по време на разпродажби, която да подари на жена си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 5
Pyramid
преди 4 години
Лошият Гешев и лошият Борисов (в което не се съмнявам) НЕ ПРАВЯТ АВТОМАТИЧНО ДОБЪР РУМЕН РАДЕВ. Биха го направили своевременни и адекватни ДЕЙСТВИЯ ТОГАВА, КОГАТО ОЩЕ ИМАШЕ ШАНС стотици хиляди да не станат жертва на воден геноцид.Защо ТОГАВА държавният глава мълча ?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 8
Pyramid
преди 4 години
А аз питам, дали му стиска. Щото не мо е да събере 5-10 експерти навреме и да се чуе, какви забележки има по въпроси на нацио алната,сигурност, а може, когато е сигурно, какъв ррзултат ще има, да се ежи на управляващите в едно режисирано от тях театро. И да разиграват случая а доброто и лошото ченге (или добрия президент и лошия премиер). Тук идва и останалата част от картинката, кпято ни показва, че добрината е театрална: Обществото се алармира от месециза настъпващата водна криза, нали така? Не беше ли уж създал някакъв...съвет по стратегическите въпроси при институцията сият г-н Радев? Защо не си спомням ТОЙ да вдигна алармата КОГАТО ОЩЕ МОЖЕШЕ ДА,СЕ НАПРАВИ НЕЩО за Перник, Шумен, Ботевград и т.н.?КЪДЕ ГЛЕДА РУМЕН РАДЕВ ВСИЧКОТО ТОВА ВРЕМЕ ?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 21
penman
преди 4 години
*** много сте се активирали! Лицето Радев е срам за българската президентска институция. Да си върви в Москва!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още