IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Янев: В координация с партньорите сме за евакуацията на българи от Афганистан

11 български граждани работят в размирната страна, стана ясно от думите на служебния премиер

16:21 | 17.08.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Стефан Янев. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Стефан Янев. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

В координация сме с нашите европейски партньори страната ни е в готовност да окаже съдействие при евентуална евакуация на 11 български граждани, работещи в Афганистан, заяви служебният министър Стефан Янев, цитиран от пресцентъра на Министерския съвет. 

По-рано днес (17 август) той разговаря с представители на граничните служби в района на Петрич и отчете повишаване на броя имигранти, които пресичат нелегално границата. Българските власти следят внимателно ситуацията в Афганистан и вече е създадена необходимата организация за засилване на охраната по границата.

„Партиите осъзнават необходимостта от концентриране на усилията, включително и допълнителен бюджет за съответните служби, които пряко се занимават с тази дейност“, отбеляза още Стефан Янев.

Темата за миграцията беше дискутирана по време на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС), който се проведе при президента Румен Радев в понеделник (16 август). Разговорите приключиха без обща позиция, но представителите на парламентарно представените партии признаха нуждата от конкретни действия за овладяване на кризата.

От изявленията след срещата стана ясно, че няма единно становище и по отношение на необходимата актуализация на бюджета, заявена от служебния кабинет.

„Задължение на народните представители е да дебатират и да решат доколко този проект на актуализация на бюджет е адекватен или по тяхно желание да го променят и да вървим напред", коментира по този повод служебният премиер днес.

Според него процедурата е спазена и отговорността, тежестта на решението е в самото Народно събрание. Стефан Янев коментира още че политическите партии са наясно с тяхната отговорност и ще намерят начин да изпълнят своя ангажимент, за да може държавата да разполага с необходимите средства в отговор на предизвикателствата пред страната. 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още