IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Политици: Доходите на гражданите трябва да растат изпреварващо на инфлацията

Рязък ръст на дефицита може да доведе до взрив на инфлацията и проблеми с лева

22:01 | 10.11.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

България трябва да поддържа ниски нива на инфлация и сравнително нисък бюджетен дефицит, а изпреварващият ръст на доходите на гражданите спрямо инфлацията трябва да е приоритет. Около тази теза се обединиха лидери на основни партии у нас, които участваха в предизборен дебат по Bulgaria ON AIR.

В дискусията се включиха Георги Свиленски от БСП, Даниел Митов от ГЕРБ , Владислав Панев от ДБ, Мая Манолова от ИБГНИ и Асен Василев от „Продължаваме промяната“.

„Имаше предложение България да последва примера на Испания с дефицит от 10%-12%, това ще доведе до взрив на инфлацията и може би проблеми с лева“, предупреди Владислав Панев.

Според Даниел Митов е можело инфлационният натиск да не е толкова силен, но и двата служебни кабинета не са съобразили мерките, които е трябвало да бъдат предприети. „Непрекъснатото теглене на дълг означава лошо планиране“, смята Митов. Той очаква двуцифрени дефицит и инфлация догодина.

Бившият служебен министър Асен Василев контрира, че актуализацията на бюджета всъщност е намалила бюджетния дефицит и не е променила заложения дълг от предишното правителство. Той очаква догодина страната ни съвсем спокойно да изпълни целта за дефицит до 3% от БВП като заложения в Маастрихтските критерии.

„Инфлацията в България е внос, тъй като левът е вързан за еврото. Когато има инфлация в еврозоната, тя се прехвърля и у нас, но тук се движи с 1,5%-2% над нивата в зоната на единната валута заради инфлацията при енергията“, коментира още Василев.

"Нашата първа цел е повишаването на доходите на българските граждани и спиране растежа на цените в момент на енергийна, социална и икономическа криза. Борисов е човекът, който е изтеглил най-много кредити в държавата", заяви Георги Свиленски. Той призова да спре кражбата през фирми, каквато се е случвала през последните години.

Според Мая Манолова корупцията в енергетиката, генерирана от ГЕРБ, също има принос за ускоряването на инфлацията. Тя изтъкна, че има обективни причини за повишаването на цената на тока, свързани с тежка корупция в държавните енергийни дружества и „уж независимата енергийна борса“. „В Комисията по ревизия разкрихме истината за спекулациите на борсата. Доказахме как се създава изкуствен дефицит и изкуствено повишаване на цените на електрическата енергия, което убива българския бизнес и води до инфлация“, каза Манолова.

Владислав Панев изтъкна, че следващото правителство трябва да работи за това доходите на гражданите да растат изпреварващо на инфлацията. „България е с най-голямата ножица между бедни и богати. Необходима е и по-ефективна администрация“, смята той.

Георги Свиленски изброи някои от мерките, които БСП предлага за подкрепа на гражданите в сегашната ситуация на ръст на цените – преизчисляване на пенсиите, тъй като пенсионерите са най-ощетени при кризата, намаляване на ДДС върху храните от малката потребителска кошница, семейно подоходно облагане с необлагаем доход за всяко дете от по 550 лв., за да могат младите семейства да се справят с инфлацията.

Митов и Василев влязоха в спор и заради действията на служебното правителство по отношение на Българската банка за развитие (ББР). Според представителя на ГЕРБ в момента ББР е „в трагично състояние", а малките предприятия са принудени да се обръщат за кредити към търговските банки. Големите инвеститори пък трябвало да набират средства от няколко банки. "Може да има всякакви критики към управлението на ББР, но не съм чул някой да казва, че кредитите са лоши“, каза Митов.

Василев контрира, че ББР е раздавала кредити, които според одиторите няма да бъдат обслужени. Това е и причината за намаляването на капитализацията на банката. „Сега кандидатстването ще бъде по-лесно, тъй като средните кредити са от порядъка на 200 хил. лв., а не се раздават милиони за купуване на хотели в Гърция“, посочи бившият служебен министър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:18 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още