IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ВАС образува дело по жалби заради броенето на всички разписки от машините*

По-рано днес от "Изправи се БГ! Ние идваме!" и "Демократична България" съобщиха, че ще внесат жалба в съда заради решението на ЦИК, прието късно снощи

16:27 | 13.11.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Боби Тошев, БГНЕС</em></p>

Снимка: Боби Тошев, БГНЕС

Централната избирателна комисия внесе в деловодството на ВАС две жалби на коалиции, регистрирани за, утрешните избори във връзка със снощното решение на ЦИК да бъдат преброени 100% от разписките от машинния вот.

След проверка беше установено, че в преписките липсва препис от протокола от заседанието на ЦИК, проведено късно снощи. Липсващият документ също е бил входиран.

Веднага след отстраняване на непълнотата ВАС образува и насрочи дело. Съгласно Изборният кодекс Върховният административен съд трябва да се произнесе по тях в 3-дневен срок от постъпването на жалбите, съобщават от съда.

Какво следва от тук нататък и може ли съдиите да се произнесат утре сутрин

Жалбата трябва да дойде от Централната избирателна комисия, тъй като по закон недоволните трябва да я изпратят там. След като пристигне окомплектована, съдът имат три дни, за да насрочи делото. Тоест вероятността за произнасяне преди първия тур на изборите е малка.

И още - преди дни Върховният административен съд се произнесе по въпрос, свързан с броенето на всички контролни разписки - тогава трима върховни съдии записаха в определението си, че по решение на Централната избирателна комисия може да има различно процентно съотношение на броене на разписките, но резултатът се отразява единствено и само с протоколите, които ще излязат след това от машината за гласуване.

Решението на Централната избирателна комисия за стопроцентово броене на разписките от машинния вот беше обявено късно снощи. То дойде три дни, след като Комисията беше решила, че подобно броене ще се прави само в 30 процента от секциите.

Председателят на ЦИК Камелия Нейкова мотивира новото решение с нуждата да бъде потушено напрежението, което се е създало след намирането на допълнителни машини за гласуване, внесени от фирмата-доставчик "Сиела Норма":

„И за да се успокоят всички и един път завинаги да се премахне всякакво съмнение и спекулация с машинното гласуване, може би трябва да се изброят тези разписки. В крайна сметка резултатите от гласуването се съдържат във финалния протокол от машината. Това преброяване не влияе на изборния резултат".

Решението на Централната избирателна комисия предизвика нееднозначни реакции у членовете на секционни комисии, които утре след края на изборния ден ще трябва да преброят всички разписки от машинния вот:

"Смятаме, че е напълно излишно преброяването на разписките. Предните избори бяха избрани определени комисии да броят. Имаше преброяване. Нямаше разминаване в разписките и в протоколите и това е излишно натоварване на комисиите";

"Би отнело повече време".

"Малко повече ще ни забави. Не мисля, че ще ни затрудни".

"Ще броим, като трябва. Надявам се, че няма да осъмнем".

"Според мен, това ще повиши доверието на всички избиратели в изборния процес.  И не може да има абсолютно никакво притеснение по въпроса", заявиха пред кореспондентите на БНР в различните региони на страната представители на секционни комисии.

От чужбина някои представители на комисии изразиха притеснения заради новото решение на ЦИК.

Според Димитър Иванов - доброволец за гласуването в Цюрих, предаването на протоколите в ЦИК този път би отнело рекордно дълго време. "Очаква ги отново 24 до 36 часа изборен ден. Това предполага грешки", отбеляза той.

*Информацията е актуализирана в 17, 30 ч. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:25 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още