IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бъдещата коалиция ще прави рамка за заплащането на лекарите и финансирането на сектора

Работещо е-здравеопазване, засилване на доболничната и спешната помощ и трансформиране на клиничните пътеки са сред основните теми за преговори

14:58 | 24.11.21 г.
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС/Гергана Костадинова</em></p>

Снимка: БГНЕС/Гергана Костадинова

Предложенията на ДБ 

ДБ предлага да се преформатират контролните функции на системата, като националната агенция открие свои регионални структури, за да има по-широк обхват.

Партията настоява за изграждане на национални регистри по направления и диагнози, електронни картони и е-система с ясна стратегия, визия и цели, така че да работят всички елементи на системата интегрирането.

Ключово предложение на партията е да се преодолее дисбалансът и диспропорцията в остойностяването на клиничните пътеки и извеждането им от роля на финансиращ механизъм, което ще се поеме от ДСГ.

Партията иска и въвеждането на добри медицински практики – протоколи, които да използват всички плюсове на медицината, базирана на доказателства, така че медицинската помощ да стане такава, каквато е в развитите страни.

В подкрепа на медицинските специалисти би било въвеждането на помощен персонал в болниците – болногледачи, здравни асистенти, медицински секретари и т.н., да поемат неспециализираната дейност, която се осъществява от медицински сестри и лекари, както и да се осъвременят учебните планове в медицинските университети, за да отговарят на съвременните критерии на качеството на здравеопазването. Партията настоява за въвеждане на задължително продължаващо обучение с периодична акредитация. Така и заплащането ще се диференцира спрямо квалификацията.

Предложенията на ПП

Партията говори за ешелонизиране на медицинската помощ. Според нея спешната помощ трябва да стане по-ефективна и да бъде навсякъде, така че да транспортира пациенти до съответното звено за лечението им.

Според партията във всяка община трябва да има минимум консултативна помощ и минимум болнична помощ по специалности, както и да има медицинска помощ на областно ниво и на национално ниво. Лечебните заведения така ще могат да оказват необходимата в съответното населено място помощ, а високоспециализираната помощ да се оказва на места с квалифицирани специалисти.

Според партията трябва да се направи здравна карта на специалистите в цялата страна, а не на леглата, защото проблемът с леглата идва от липсата на контрол за неправомерното им запълване.

Политическата сила смята, че трябва да се направи анализ на системата, като това ще е информацията, на която да се стъпи за продължаването на реформата и въвеждането на ефективна финансова рамка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:00 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още