IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бъдещата коалиция ще прави рамка за заплащането на лекарите и финансирането на сектора

Работещо е-здравеопазване, засилване на доболничната и спешната помощ и трансформиране на клиничните пътеки са сред основните теми за преговори

14:58 | 24.11.21 г.
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС/Гергана Костадинова</em></p>

Снимка: БГНЕС/Гергана Костадинова

Снимка: ПП

Предложенията на ИТН 

С доста от предложенията на БСП партията има припокриване и съгласие. Политическата сила предлага създаване на специализирани болници за COVID-19 за всяка област, както и спешна подготовка на инфекционисти и епидемиолози сред младите лекари и придобиване на специалност, оптимизиране на протоколите за лечение на COVID-19, провеждане на национална програма за скрининг, за да се види реалната картина каква част от населението е преминала през епидемията и е ваксинирана и какво можем да очакваме при нова вълна на вируса.

Партията настоява ваксинацията срещу COVID-19 да остане доброволен акт, осъществен след информиране, както и да се засили ролята на доболничната помощ и общопрактикуващите лекари за ранната диагностика и лечение на пациентите.

Относно е-пациентското досие партията предлага да се направи в 6-месечен срок експертиза на съществуващите две системи, за да се прецени какво от тях може да се ползва и подобри, както и възможна ли е интеграция. Според политическата сила тази система може да спести 600-700 млн. лева годишно, особено ако има опция и за контрол от страна на пациентите с известяване за промени и извършени медицински дейности, които, ако не са реални, да се докладват.

Партията настоява и за премахването на клиничните пътеки в спешен порядък, до 6 месеца, и преразглеждане на здравната карта. Според ИТН леглата, за които НЗОК сключва договор, трябва да се намалят до средноевропейското ниво, като на Касата трябва да се даде възможност да сключва договор с необходимия брой легла.

Политическата сила иска промяна на текущия модел на финансиране и въвеждането на статут на обществено лечебно заведение. Това ще е лечебно заведение, което ще ползва обществени средства и няма да реализира печалба, като ще подлежи на тристепенен контрол – от принципала му, от персонала, обществен контрол чрез граждански комитети.

Относно здравното осигуряване партията предлага здравно облагане според дохода и въвеждане на здравноосигурителни пакети. За демонополизацията на НЗОК вариантите са два – или въвеждането на основен пакет, който да се покрива от НЗОК, а останалите здравни каси да надграждат, или всички здравни каси да имат равни права.

Основно искане е неплащането на здравноосигурителни вноски е да се приравни към неплащането на данъци и да се въведе пълна забрана на доплащането от пациентите при обслужване по линия на НЗОК.

За болниците в малки населени места се предлага да не се закриват лечебни заведения, а да се окрупняват, например да се обединят на едно място медицински център и болница в град с население 5 хил. души, за да не се налага назначаването на отделни управители, главни счетоводители, изграждането на отделни лаборатории.

Едно от предложенията предвижда създаването на независима агенция за медицински контрол и надзор, подчинена на Народното събрание. Според друго предложените трябва да се въведе ограничение за максимум два мандата мандата за длъжност от завеждащ отделение нагоре, за да се насърчи кариерното развитие на лекарите.

И ИТН настоява за засилване на доболничната помощ и профилактиката, както и въвеждане на национални скринингови програми.

Последна актуализация: 17:00 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още