IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европрокуратурата потвърди за сигнали от България за измами и корупция

Разследват се висши държавни служители

17:02 | 21.03.22 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Лаура Кьовеши в България. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Лаура Кьовеши в България. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Европейската прокуратура потвърди днес, че е получила няколко сигнала от България за сериозни твърдения за извършени измами с европейски средства и системна корупция по отношение на висши държавни служители.

Разследванията продължават, посочва се в изявление на прокуратурата на ЕС.

Повече подробности няма да бъдат оповестявани, за да не се застрашава изходът на разследванията.

Ако допълнителна информация би могла да бъде оповестена публично, това ще бъде направено активно с позиция от наша страна, допълват от европейската прокуратура. 

Във връзка с ареста на бившия министър-председател Бойко Борисов от края на миналата седмица премиерът Кирил Петков днес отново повтори, че става въпрос за ощетяване на бюджета с 550 млн. лв. Петков определи като „безумие“, че българската прокуратура не се интересува от разказите на Васил Божков. 

Петков оповести и за нов доклад на Министерството на финансите, който анализира как са се давали и одитирали евросредствата.

Европейският главен прокурор Лаура Кьовеши бе на посещение в България в сряда и четвъртък (16 и 17 март), като с Кирил Петков са обсъждали казуса и твърденията на Васил Божков.

Тогава бе анонсирано, че Европейската прокуратура e получила от България рекорден брой жалби и в момента разследва над 120 сигнала за злоупотреби с европейски средства в страната.

Сигналите засягат измами с европейски средства, най-вече свързани с обществени поръчки, злоупотреба със селскостопански субсидии, измами в сферата на строителството, както и с фондовете за възстановяване след Covid.

Вечерта на 17 март МВР извърши обиски на различни адреси и задържа бившия премиер Бойко Борисов, бившия финансов министър Владислав Горанов и бившата шефка на правителствената информационна служба Севделина Арнаудова.

Мотивът за акцията бяха именно 120-те случая на Европейската прокуратура в България.

След 24-часовата мярка тримата бяха освободени, а прокуратурата отказа да им повдигне обвинения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още