IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ГЕРБ внесоха в парламента подписите за извънредно заседание

Бившите управляващи настояват депутатите да разгледат ветото на президента върху бюджета следващата седмица

11:14 | 09.08.13 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
ГЕРБ внесоха в парламента подписите за извънредно заседание

ГЕРБ внесоха в парламента 77 подписа с искане да бъде свикано извънредно заседание на Народното събрание с една точка – разглеждане на ветото на президента Росен Плевнелиев върху актуализацията на бюджета.

Трима депутати от бившите управляващи – Томислав Дончев, Димитър Главчев и Данаил Кирилов внесоха искането, като се разминаха само за минути с председателя на Народното събрание Михаил Миков, който също дойде в сградата, въпреки че депутатите почиват.

„Подадохме едно искане и силно се надяваме председателят на НС да реагира адекватно и екзактно, според текстовете на Конституцията и правилника на Народното събрание“, заяви Главчев.

От думите на Дончев пък стана ясно, че ГЕРБ искат заседанието да се свика следващата седмица. След ветото на Плевнелиев Миков обяви, че ще има извънредно заседание, но на 30 август, само ден преди края на ваканцията на парламента. Според най-голямата партия в НС обаче тази дата е твърде далечна.

Вярно е, че това ще предизвика известен дискомфорт по повод „ваканцуването“, пошегува се Главчев. От ГЕРБ обаче не отговориха директно на въпроса дали ще поискат оставка на кабинета, ако НС не се събере по-рано от края на месеца. „Ние не сме преставали да я искаме“, каза лаконично Главчев.

Правилникът задължава Миков да свика заседание, заявиха депутатите по повод коментарите, че председателят на НС не е длъжен да удовлетвори искането на ГЕРБ, тъй като вече е свикано извънредно заседание. Данаил Кирилов призна обаче, че няма правна санкция в случай, че Миков откаже. Но това би било неизпълнение на основния нормативен акт за работата на парламента, обясни той.

Томислав Дончев пък коментира, че народните представители трябва да се съберат, защото самите те твърдели, че социалните плащания са заплашени заради ветото.

„Ситуацията в страната е гореща не само поради температурите навън. Трудно мога да си представя в такава ситуация кой има сърце и душа да почива. Имаха шанс да направят един малък жест – да работят през август, но го пропуснаха“, възмути се Дончев.

„Нека го внесат, ще го прочетем и ще видим“, беше лаконичният коментар на Миков при влизането му в парламента.

Още политически новини можете да прочетет в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 2
Сините камъни
преди 10 години
Щеше да е по-добре, ако и БСП и ДПС не бяха ходили на работа, че за два месеца, голям батак сториха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 4
novak li sam
преди 10 години
ГЕРБ си починаха, като два месеца не ходиха на работа докато не им се скараха от Брюксел. Сега се разработиха и се възмущават.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още