IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ГЕРБ настоява за незабавно извънредно заседание на парламента*

Президентът отхвърли обвиненията, че мотивите му за ветото са политически

20:06 | 08.08.13 г. 31
ГЕРБ настоява за незабавно извънредно заседание на парламента*

Утре ГЕРБ ще внесе в парламента искане за незабавно свикване на извънредно заседание на Народното събрание, на което отново да бъде обсъдена актуализацията на държавния бюджет за 2013 г. и наложеното президентско вето, съобщиха от пресцентъра на партията.

Искането е подписано от 77 народни представители от политическата сила.

В мотивите към искането се посочва, че новото обсъждане на промените в бюджета трябва да се състои в най-кратки срокове, а не в края на месец август.

„Основание за това ни дават изказвания на премиера Орешарски, че ще е налице „забавяне с неблагоприятни последици за страната“, мотивират се бившите управляващи.

“Министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов също заяви, че отлагането на влизането в сила на актуализацията ще доведе до невъзможност за изплащане на редица социални добавки към хората в неравностойно положение”, припомнят още от ГЕРБ.

Парламентарната група на ГЕРБ остава на позицията си, че предложената актуализация е необоснована, непрозрачна и ненавременна.

Междувременно лидерът на ДПС Лютви Местан коментира пред БНР, че партията ще подкрепи актуализирания бюджет, защото не вижда икакви финансови аргументи в наложеното от президента частично вето.

"България се управлява от едно правителство, зад което няма достатъчно парламентарно мнозинство, и това е едно тежко изпитание. Важен е въпросът дали политическият процес в страната е узрял да понесе такава фигура на правителството на политическото малцинство", посочи Местан.

"На 30 август, когато е извънредното заседание на парламента, всеки трябва да си поеме политическата отговорност", коментира той.

Същевременно президентът Росен Плевнелиев коментира, че очаква стойностен дебат в Народното събрание по мотивите, с които е върнал за ново обсъждане предложените промени в Закона за държавния бюджет за 2013 г.

“Мотивите, с които наложих вето на актуализацията на бюджета бяха принципни, а не политически. Не виждам какво лошо има в това да се иска повече прозрачност при мотивирането на разходите и да бъде оповестено за какво ще се харчи планираният дълг“, заяви президентът и призова правителството за „повече амбиция“ при реализацията на приходната част на бюджета.

Държавният глава отхвърли обвиненията, че с наложеното от него вето е разделил нацията. „С действията си доказах, че работя за обединението ни около общи ценности и принципи. Какъв по-добър начин за обединение има от това да се изисква прозрачност в държавните разходи“, посочи Росен Плевнелиев.

Още новини от България четете в Dnes.bg

* Актуализирано с позицията на президента Росен Плевнелиев

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:20 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

31
rate up comment 5 rate down comment 2
Сините камъни
преди 10 години
Това правителство е подигравка за народа ни. Народът ни не е разделен, това се опитват да внушат медиите и драскачите по форумите.Кой нормален човек, може да вярва на Станишев или пък на Йордан Цонев. Все пак има добра новина, че няма много нови попълнения в политиката, щом опряха до М.ш. и Каратанчев. Така, че те са на изчезване. Оставка разбира се. Нови лица, нови свежи хора, как ще стане, времето ще покаже!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 2 rate down comment 3
nelva
преди 10 години
АЗ КАЗАХ!АЗ НАСТОЯВАМ!АЗ ИСКАМ!АЗ СЪМ НАЙ ДОБРИЯ!АЗ-АЗ-АЗ-АЗ-.......................БОЖЕ КАКВА НАГЛОСТ !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 3 rate down comment 0
Chick-Chirick
преди 10 години
Точно това имах в предвид, когато ти писах, че си заслужава да се чуе цялото :) само в парламента лисваха тези мисли...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 5 rate down comment 1
data
преди 10 години
"Върховенството на Администрацията е заменило Върховенството на Закона" Мавъра . Хвала .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 9 rate down comment 0
Jay Gould
преди 10 години
Размисли на капиталиста http://borsi.blog.bg/politika/2013/08/09/razmisli-na-kapitalista.1137931
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 16 rate down comment 11
aldy
преди 10 години
Боко превърна държавата в цирк, рушенето на държавността, парламентаризма, законността, почтеността, беше и си остана основно занимание, сега само продължава в тази насока. По стар рекетьорски навик свиква НС, а групата на гробарите продължава да се излежава в "Евксиноград". Интересно ми е какви номера би пробвал на бай Ставри, че оня е далече по-изобретателен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 18 rate down comment 11
Есхил
преди 10 години
Поведението на ББ в случая е същото като на хлапаци те които играят на улицата. Първо принуди подлогата си Роско Офшорлиев да наложи вето и да се компроментира и пред тези които до сега не му обръщаха никакво внимание , а сега отново го прави смешен и жалък като иско по най бързият начин да се прегласува президентския лапсус. Повече от ясно е че има твърде сериозни причини които карат ББ да прави и невъзможното само и само да се върне във властта и съм убеден че причина за това не е само огромното му его, а най вероятно панически ят страх от разкрития!!! А и всички се убедихме през последните години , че ББ може и да е мутра , но не е от смелчаците....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 2 rate down comment 1
Chick-Chirick
преди 10 години
Дата, виж тук 13:20 мин. какво се казва за администрацията в БГ. Интересно е да се чуе цялото или поне на мен ми беше интересно.http://***.youtube.com/watch?v=Cwhe7bMRzSM
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 4 rate down comment 1
data
преди 10 години
http://***.petrovfinancial.com/?page_id=170За информация . най много ми харесва накрая :ашата професионална препоръка към БНБ и правителството е да ограничи на темпа на нарастване на кредита през 2005 година до 30%, и през 2006 до 15%. Това би предотвратило катастрофалния сценарий описан по-горе. Мерките които се вземат понастоящем от БНБ не са достатъчно ефективни и банките намират начини да ги заобиколят. Ограниченията върху растежа на кредита трябва да се отнасят за цялата банка, мярка до която някои други държави са били принудени да прибегнат. Несъмнено разни други полумерки ще бъдат изкусно заобиколени от банките и нямат да имат желания ефект. Що се отнася до народа, препоръчваме на всички да следят с интерес нарастването на кредита и в случай на неудовлетвореност от намаляването на растежа, да започнат да обръщат левовете си в евро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 2 rate down comment 1
data
преди 10 години
опс източника : http://***.mediapool.bg/chinovnitsite-v-tsentralnata-administratsiya-se-uvelichiha-s-20-hilyadi-a-zaplashtaneto---dvoino-news200493.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още