IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ГЕРБ настоява за незабавно извънредно заседание на парламента*

Президентът отхвърли обвиненията, че мотивите му за ветото са политически

20:06 | 08.08.13 г. 31
ГЕРБ настоява за незабавно извънредно заседание на парламента*

Утре ГЕРБ ще внесе в парламента искане за незабавно свикване на извънредно заседание на Народното събрание, на което отново да бъде обсъдена актуализацията на държавния бюджет за 2013 г. и наложеното президентско вето, съобщиха от пресцентъра на партията.

Искането е подписано от 77 народни представители от политическата сила.

В мотивите към искането се посочва, че новото обсъждане на промените в бюджета трябва да се състои в най-кратки срокове, а не в края на месец август.

„Основание за това ни дават изказвания на премиера Орешарски, че ще е налице „забавяне с неблагоприятни последици за страната“, мотивират се бившите управляващи.

“Министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов също заяви, че отлагането на влизането в сила на актуализацията ще доведе до невъзможност за изплащане на редица социални добавки към хората в неравностойно положение”, припомнят още от ГЕРБ.

Парламентарната група на ГЕРБ остава на позицията си, че предложената актуализация е необоснована, непрозрачна и ненавременна.

Междувременно лидерът на ДПС Лютви Местан коментира пред БНР, че партията ще подкрепи актуализирания бюджет, защото не вижда икакви финансови аргументи в наложеното от президента частично вето.

"България се управлява от едно правителство, зад което няма достатъчно парламентарно мнозинство, и това е едно тежко изпитание. Важен е въпросът дали политическият процес в страната е узрял да понесе такава фигура на правителството на политическото малцинство", посочи Местан.

"На 30 август, когато е извънредното заседание на парламента, всеки трябва да си поеме политическата отговорност", коментира той.

Същевременно президентът Росен Плевнелиев коментира, че очаква стойностен дебат в Народното събрание по мотивите, с които е върнал за ново обсъждане предложените промени в Закона за държавния бюджет за 2013 г.

“Мотивите, с които наложих вето на актуализацията на бюджета бяха принципни, а не политически. Не виждам какво лошо има в това да се иска повече прозрачност при мотивирането на разходите и да бъде оповестено за какво ще се харчи планираният дълг“, заяви президентът и призова правителството за „повече амбиция“ при реализацията на приходната част на бюджета.

Държавният глава отхвърли обвиненията, че с наложеното от него вето е разделил нацията. „С действията си доказах, че работя за обединението ни около общи ценности и принципи. Какъв по-добър начин за обединение има от това да се изисква прозрачност в държавните разходи“, посочи Росен Плевнелиев.

Още новини от България четете в Dnes.bg

* Актуализирано с позицията на президента Росен Плевнелиев

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:20 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

21
rate up comment 2 rate down comment 1
data
преди 10 години
Айде - пляскайте "Приз септември 2001 г. в централната държавна администрация са работили 95 623 души по списъчен състав (без незаетите щатни бройки), показват данните на НСИ. След това администрацията започва да набъбва и пиковите й размери са през годините на управлението на тройната коалиция (през септември 2005 г. в нея работят 136 969 души, които през същия месец на 2007 г. са се увеличили (по формулата на коалицията три-пет-осем) на 137 243 души, а през 2008 г. са леко намалени на 133 258 души. "
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 3 rate down comment 0
data
преди 10 години
Е не , може след 5 г. по почина г-н Орешарски да излезе убавец :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 9 rate down comment 2
data
преди 10 години
Прави си така е . Обаче ми е странно че се подхожда абсолютно едностранчиво . Казвате Дянков е кофти *** - ок . съгласен съм . Грешното целеполагане че бг ще влезе в IRM 2 и заради това придържането към тези бюджетни показатели стагнира икономиката Странното за мен е , че човека при който се разду чудовищен имотен балон в бг ( според Краси Петров 3 пъти са надценени имотите ) , при който администрацията по спомен два пъти ( сигурно си спомняте схемичката 8-5-3 ) е обявен за върха на сладоледа Та г-н Орешарси вкара бг икономиката в "японска" криза (според мен ) - имотен балон + застаряващо население . Японците вече 20 г. не могат да излязат от нея . Пък вие ми викате - Орешака е фешън , а Дянков *** ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 5 rate down comment 3
vzhekoff
преди 10 години
Учудващо 100% съвпадение в мненията. Все пак получавам най-сетне косвено признание, че Дянков бе провал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 5 rate down comment 8
LuckyYou
преди 10 години
Спирането на плащанията беше в основата на блокирането на фирмите, не кризата. Кризата нямаше да е толкова жестока, ако Дянков не я беше направил такава!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 11 rate down comment 1
data
преди 10 години
Е това чисто статистически не е вярно - Дянков разду бюджетните разходи с 5 млрд . Тезата че Дянков е водил ристриктивен бюджет не е вярна . О Орешарски в момента прави точно същото - раздува разходите . разликата е само че дянков го правеше за наша сметка като вдигна данъците ( разхири базата) а Орешарски стърже бъдещите поколения като ще взема заем който те ще плащат . Нито едини , нито другия не възнамерява да реже разходите - нищо чебг се оказа страната с най-много магистрати , полицаи , военни и пенсионери на глава от населението . Толкоз по разликите в политиката п.п. Малкия бизнес му се видя сметката най-вече по две причини : Чудовищния имотен балон надут по времето на г-н Експерта Орешарски и поради факта че много малко от тях имаха буфери . Вобще не отричам дивотиите на дянков дет не искаше да им плаща но това е чак на трето ако не и на четвърто място
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 3 rate down comment 9
LuckyYou
преди 10 години
Дата: Относно минусчетата - от няколко седмици имам чувството, че и БСП са направили някакъв такъв отдел като ГЕРБ, който да се рови по форумите и да слага минуси и да пише тролски коментари :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 9 rate down comment 6
LuckyYou
преди 10 години
Орешарски: "България е единствената страна, в която протестират срещу отпускането на коланите" :D :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 10 rate down comment 10
LuckyYou
преди 10 години
Дата - Такъв човек в българската политика - толкова нагъл, безскрупулен, а и *** до сега не е имало. Този човек беше вреден, адски вреден за българската икономика. Малкият и среден бизнес ще се оправят - помни ми думата, но те не могат да се оправят за няколко месецА! Трябва търпение. Щетите, които са нанесени от г-н мутра Буда са толкова големи, че се надявам да се забележи разлика след минимум 1 година, но по-вероятно е те да са 2! Нещата не стават с магическа пръчка, потърпи и на мен ми се иска да стане веднага, но трябва да се гледа реално.П.П. Дянков и Орешарски водят диаметрално противоположна икономическа политика - единия води политика на "стягане на колани" и на свиване на бюджет, което се отразява много негативно върху бизнеса и бизнес средата, а другият в момента води политика на монетарно разхлабване, колкото и трудно постижимо да е то в България заради борда. Но тази политика по принцип съживява икономиката и задвижва колелото, нещо, което е благоприятно за бизнеса...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 10 rate down comment 4
data
преди 10 години
хи-хи-хи Яко минусчета и нито един отговор . Мухаааааааа . *** толкова ли ви е капаците бря ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още