IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ГЕРБ настоява за незабавно извънредно заседание на парламента*

Президентът отхвърли обвиненията, че мотивите му за ветото са политически

20:06 | 08.08.13 г. 31
ГЕРБ настоява за незабавно извънредно заседание на парламента*

Утре ГЕРБ ще внесе в парламента искане за незабавно свикване на извънредно заседание на Народното събрание, на което отново да бъде обсъдена актуализацията на държавния бюджет за 2013 г. и наложеното президентско вето, съобщиха от пресцентъра на партията.

Искането е подписано от 77 народни представители от политическата сила.

В мотивите към искането се посочва, че новото обсъждане на промените в бюджета трябва да се състои в най-кратки срокове, а не в края на месец август.

„Основание за това ни дават изказвания на премиера Орешарски, че ще е налице „забавяне с неблагоприятни последици за страната“, мотивират се бившите управляващи.

“Министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов също заяви, че отлагането на влизането в сила на актуализацията ще доведе до невъзможност за изплащане на редица социални добавки към хората в неравностойно положение”, припомнят още от ГЕРБ.

Парламентарната група на ГЕРБ остава на позицията си, че предложената актуализация е необоснована, непрозрачна и ненавременна.

Междувременно лидерът на ДПС Лютви Местан коментира пред БНР, че партията ще подкрепи актуализирания бюджет, защото не вижда икакви финансови аргументи в наложеното от президента частично вето.

"България се управлява от едно правителство, зад което няма достатъчно парламентарно мнозинство, и това е едно тежко изпитание. Важен е въпросът дали политическият процес в страната е узрял да понесе такава фигура на правителството на политическото малцинство", посочи Местан.

"На 30 август, когато е извънредното заседание на парламента, всеки трябва да си поеме политическата отговорност", коментира той.

Същевременно президентът Росен Плевнелиев коментира, че очаква стойностен дебат в Народното събрание по мотивите, с които е върнал за ново обсъждане предложените промени в Закона за държавния бюджет за 2013 г.

“Мотивите, с които наложих вето на актуализацията на бюджета бяха принципни, а не политически. Не виждам какво лошо има в това да се иска повече прозрачност при мотивирането на разходите и да бъде оповестено за какво ще се харчи планираният дълг“, заяви президентът и призова правителството за „повече амбиция“ при реализацията на приходната част на бюджета.

Държавният глава отхвърли обвиненията, че с наложеното от него вето е разделил нацията. „С действията си доказах, че работя за обединението ни около общи ценности и принципи. Какъв по-добър начин за обединение има от това да се изисква прозрачност в държавните разходи“, посочи Росен Плевнелиев.

Още новини от България четете в Dnes.bg

* Актуализирано с позицията на президента Росен Плевнелиев

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:20 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 37 rate down comment 28
LuckyYou
преди 10 години
Когато имаше протести и групата на ГЕРБ не беше в Парламента, знаеше ли къде беше Бойко Борисов - Буда? Защото аз знам! На басейн Диана! Да точно така. Той си почиваше, докато другите работиха и за него и за цялата му група. Ваканцуваше! Как не го е срам този човек сега да иска Парламента да се върне ? Как може да е толкова нагъл и нахален? Тия другите депутати и те са хора. Такова напрежение, всекидневни протести - еми малко почивка им дайте. Тоя човек не разбра ли, че не е премиер вече, айде стига!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още