IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В Бюджет 2014 е заложен икономически растеж от 1,8%

Дългът ще се увеличи с 3,4 млрд. лева, става ясно от закона за бюджета за догодина

12:20 | 23.10.13 г. 25
В Бюджет 2014 е заложен икономически растеж от 1,8%

Политиките в областта на образованието и ученето през целия живот са изведени като основен приоритет за 2014 година. С основен акцент върху стабилния и устойчив икономически растеж се явява реформирането на професионалното образование. Тук основният фокус е разширен не само към придобиването на специфични умения и способности у учениците, но и върху развитието на педагогическите кадри и внедряването на електронно обучение, което ще подобри едновременно качеството, достъпа и привлекателността на професионалното обучение.

Важен момент е интегрирането на учебния процес с професионалния и практически опит чрез обвързването на професионалните училища с бизнеса. Предвиденият нов механизъм за допълнително финансиране в размер на 100 млн. лева в системата на образованието ще повиши квалификацията на работната сила в дългосрочен план с положителен ефект върху нарастването на производителността на труда. Осигурени са и допълнителни средства за подкрепа на малки училища и детски градини, за превенция на отпадането на учениците и за стимулиране и задържане на педагогическите кадри в професията.

Социалната политика и мерките за намаляване на бедността и насърчаване на социалното включване са друг ключов приоритет на проекта на Бюджет 2014. Чрез него ще се осъществи една от основните социални функции на държавата – превенцията от изпадане в състояние на бедност и намаляване на хората в бедност.

Този приоритет ще бъде реализиран с конкретен пакет от социални мерки, които са насочени в подкрепа на няколко целеви групи – децата и семейството, хората в неравностойно положение, възрастните хора и домакинствата и бизнеса.

Сред мерките са включени увеличаване на месечната добавка за деца с увреждания на 240 лева, увеличаване на обезщетенията за отглеждане на малко дете на 340 лева, разширява се кръгът на лицата, които имат право да получават целеви енергийни помощи. Ще бъдат предоставени допълнително и 2 млн. лева по бюджета на Министерството на труда и социалната политика за услугата „Обществени трапезарии“.

Предвидените средства за социални дейности през 2014 г. са общо 11,26 млрд. лева, което е увеличение от 354,9 млн. лв. в сравнение с предходната година. 

Според Петър Чобанов „при добро желание винаги има възможности за оптимизации", а ангажиментът на министрите е да определят „излишните структури“. Оптимизация ще има и в Министерството на финансите. Не мога да давам съвети, без да ги изпълнявам, категоричен е финансист №1 и даде пример – предвиждат се 10% съкращения в Комисията по хазарта, пише Dnes.bg.

Подобен процес вече тече и ще продължи в Министерството на отбраната, където огромен процент разходи са за заплати и издръжка, посочи той. Преструктурирането няма да подмине и МВР, което за догодина ще получи бюджет под 1 млрд. лева.

Без да конкретизира кои министерства и ведомства ще получат по-малко пари от тази година, Чобанов благодари на колегите си, които проявили разбиране, че този ресурс ще бъде използван за национални приоритети. Не бих разглеждал ситуацията като „ощетени“, коментира той.

По думите му бюджетите на ведомствата ще бъдат защитавани от отделните министри при обсъждането на проектозакона в парламента.

По-малко пари ще получи и президентската администрация - около 5,6 млн. лева за 2014 г. „Няма различно отношение, отколкото отношението спрямо регулатори и бюджетни системи. Няма нищо умишлено там“, категоричен беше Чобанов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:01 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

25
rate up comment 3 rate down comment 0
bgMan
преди 10 години
Хич не ми се занимава с червенотиквеници като тебе но трудно се сдържам да не опонирам за какъв излишък изхарчен ви е виновен Дянков след като оставихте поети ангажименти и сключени през последните 3 месеца от управлението ви договори, от които произхождаха задължения за няколко милиарда лева?Съжалявам учениците ти, защото докато се усетят как им промиваш мозъка ще пропилеят поне 10-20 години от живота си (а някои дори целия си живот).Социализма превръща хората в мързеливи търтеи, особено българският мафиотско-социалистически и далавераджииски държавен стил на управление, с който още отпреди 1989 г. обричате народа си на беднотия, мизерия и нищета.стенограмите от събранията на МС са архивирани и
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 2 rate down comment 0
Chick-Chirick
преди 10 години
Дано да се шегуваш, че преподаваш! Ако не е шега, изказвам своите съболезнованя на тези на които преподаваш :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 1 rate down comment 5
serafima
преди 10 години
Преподавам дисциплини свързани с БВП и питам 22 къде се слагат тези заеми в компонентите на БВП, за да се отчита растеж? Заемите служат в цял свят, за да се подпомогне растежът чрез инвестиции и в по-редки случаи увеличаване на потреблението (чрез социалните разходи). Вместо заеми (по-скоро освен заеми) Дянков унищожи бюджетния излишък, оставен от тройната коалиция, увеличи дефицита, намали реалните доходи на хората и разори дребния бизнес. Колкото и да ви избива на унищожителна критика към сега управляващите, те много не могат да направят при завареното положение. По-скоро си мисля, че няма да постигнем растеж от 1.8 % , на базата на който са заложени приходите и пак ще има актуализация. Всяка година е така - и при Дянков, залага се на по-висок растеж и после се коригира, след като се види, че няма да се постигне.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 2 rate down comment 1
bgMan
преди 10 години
Икономически растеж докарван чрез заеми не е никакъв растеж а закопаване, само че отложено във времето.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 1 rate down comment 1
STRAHO
преди 10 години
изтървах думичка ! Да се чете :D "че, то Дянков в разгара на КРИЗАТА и без заеми докарваха подобни числа! :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 1 rate down comment 0
STRAHO
преди 10 години
"....икономически растеж от 1,8%"Само толкова при това увеличаване на дълга....3.4 милиарда по сметката на данъкоплатеца и при излизане на Европа от кризата?? При това увеличаване на тегобите за избирателите им /бедната част от населението/ Че, то Дянков в разгара и и без заеми докарваха подобни числа! :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 5 rate down comment 1
Гари
преди 10 години
Субсидиите за политическите партии не са пипнати обаче. Уж щяха да падат, ама пак са си 12 лева годишно за действителен глас. Каузата за негласуване става все по-смислена.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 3 rate down comment 2
iivanoff
преди 10 години
Виж в съседната статия какво казват: пиар акция на гърба на българския гражданин, защото санкциите, които ще претърпим от ЕС, ще ги плати българският данъкоплатец" - виждаш ли как, когато си продаден на по-високо ниво, к-та необходими ти на по-ниски нива, вече "работят" срещу теб!...Та едната манипулация е в разместване на тежестта на аргументите - патриотизъм с/у дълг!Сега, не искам да звучи, че казвам че това ще се случи /това е прекалено тежък алгоритмичен изход - ненужно!/, но самото бутане на там, показва посоката...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 2 rate down comment 1
SSIW
преди 10 години
Хахахаха :)) (ноооо дразни таа реклама, наистина)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 3 rate down comment 2
iivanoff
преди 10 години
Няма лошо :))Но все пак, аз имам предвид, че докато си "пишем", от БМВ се мъчат да ни продават булшита си, чрез маймунска мечта... та искам да кажа, че е публично и това налага условно усложняване на изказа за сметка на казаното и обобщаване...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още