IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чобанов: Хората няма да изгубят и стотинка

Скандалът е огромен, от мащаба на този на Мадоф, твърди финансовият министър

14:33 | 11.07.14 г. 7
Автор - снимка
Редактор
Чобанов: Хората няма да изгубят и стотинка

Българска народна банка (БНБ) готви специален закон, за да се реши ситуацията с КТБ. По-рано днес централната банка обяви, че банковият лиценз на финансовата институция ще бъде отнет, а сметките в нея ще бъдат прехвърлени в Креди Агрикол България, която пък ще бъде национализирана.

„В мотивите на закона ще се разпише финансирането, има няколко варианта за това“, обяви в парламента финансовият министър Петър Чобанов, но отказа да съобщи подробности за текстовете в закона, нито пък за каква сума става въпрос.

„Част от средствата ще дойдат от парите в КТБ, от Фонда за гарантиране на влоговете, останалото ще е от държавата. Един от вариантите е с дълг, но това ще наложи актуализация не на целия държавен бюджет, а само в частта за дълга“, посочи Чобанов.

„Колко ще струва всичко на държавата, зависи от варианта, който ще се приеме за финансираното, а в момента те са различни“, добави той. 

Според него обаче важното е, че ще бъдат защитени спестяванията на хората и те няма да загубят и стотинка.

„Скандалът е огромен, от мащаба на този на Мадоф, разбира се, не толкова, но за нашата икономика е огромен. Има финансови злоупотреби в особено големи размери, има 3,5 млрд. лв. портфейл, за който си задаваме въпроса има ли го, няма ли го и как се е стигнало до тази ситуация. И обвиненията към правителството, че има нещо общо с този проблем, са неоснователни, правителството е част от решението“, коментира финансовият министър.

Според Чобанов ясно трябва да се поеме отговорността в тази ситуация и виновниците да бъдат посочени.

„Надявам се всички да признаят, тези, които участваха в пропагандирането на конспиративни теории, че те са били безпредметни. Главният прокурор със своите действия ясно защити държавността в тази ситуация“, категоричен е той.

По отношение на бюджета на НЗОК Чобанов увери, че най-вероятно ще има актуализация, защото има политическа воля за това.

„Лидерите на най-големите партии казаха, че искат да има актуализация“, припомни той.

По думите му актуализацията може да стане с икономии от другите ведомства и системи, които да се пренасочат за здраве.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 4 rate down comment 0
Chick-Chirick
преди 9 години
До редакцията и форумците. Уважаеми колеги (Хомо икономикус),предлагам да бъде стартирана анкета и дискусия за това дали трябва държавата да гарантира и влоговете над 100 000 евро в КТБ. Теза: още при сключване на договора за депозит вложителите са били наясно със закона и са знаели, че депозитите им са защитени само до 100 000 евро. Лихвата, която са получавали от КТБ е значително по-висока от пазарната, което беше потвърдено и от БНБ и коригирано. В икономиката е наложително да има по-добра възвращаемост, за поет по-голям риск. В противен случай системата излиза от равновесие. В тази логика очевидна е връзката между лихвата и риска при КТБ. Отново се стига до въпросът за приватизирането на печалбите (лихвите) и социализирането на разходите (загубите). Както стана ясно, социализирането ще стане през държавния бюджет, чрез заем, и ние всички ще плащаме за личните рискове в едно с огромните лихви на шепа хора, политици и хора на изкуството! Това трябва да се дискутира!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 19 rate down comment 1
STRAHO
преди 9 години
"Чобанов: Хората няма да изгубят и стотинка" Тоя дали адресира това изказване към овцете на село? :)))))) Как може да се получи този фокус? А кой ще плати масрафа? :)))))) Боже боже.....защо ни обижда така!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 21 rate down comment 0
Ricco
преди 9 години
"Държавата е фикцията, чрез която всеки иска да живее за сметка на всички останали"(Фредерик Бастиа)Банкери обират банка, лекари надписват сметки, а държавата (т.е. балъците в нея) плащаме. Честито!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 0
STRAHO
преди 9 години
това е целта на акцията ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 2
Черкезов
преди 9 години
Атанас Чобанов от Бивол призова за въоръжена революция с пушки!! Хората изтрещяха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 5
Черкезов
преди 9 години
3-4 милярда, колко са ще ги платим, а тези които ще протестират днес пред БНБ, ще духат супата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 0
IDEL
преди 9 години
Е кой точно ще плати парите дето ги няма, не е ли държавата, а държавата са хората?!?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още