IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печатницата на БНБ се сертифицира за печатане на евро

Валутният борд ще се запази до присъединяването на България към еврозоната, заяви подуправителят на Централната банка Калин Христов

16:25 | 23.07.15 г. 47
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Печатницата на БНБ се сертифицира за печатане на евро

Започва процес по сертифициране на печатницата на Българска народна банка (БНБ) за печатане на евро банкноти, заяви по време на изслушването си в Комисията по бюджет и финанси подуправителят на централната банка Калин Христов, който е номиниран за втори мандат от новоизбрания гуверньор на БНБ Димитър Радев.

По думите на Христов България трябва да се подготви по-добре за влизане в еврозоната и безпроблемно да замени валутата си. До края на годината ще приключи замяната на двулевовата банкнота с монета, потвърди още той. Целта е да се намалят разходите, защото монетите се ползват по-дълго време.

Валутният борд ще се запази до присъединяването на България към еврозоната, каза още подуправителят на управление „Емисионно“. Самият Христов се очаква да ръководи управление „Емисионно“ за втори пореден мандат.

Той ще се съобразява с концепцията на управителя на БНБ Димитър Радев, чиято основна цел е приемането на еврото. Това изтъкна кандидатът за втори мандат по отношение на критиките към него, че не фаворизира членството на страната в еврозоната. 

„Европейският надзорен механизъм е част от еврозоната и няма спор по този ангажимент, по тази стратегическа цел на правителството и страната като цяло“, заяви Христов и по отношение на идеята първо България да влезе в банковия съюз, а след това и да приеме еврото.

По негови думи първо трябва да се вземе политическо решение, а едва след това - и самите технически и експертни решения.

Настоящият подуправител на управление „Емисионно“ коментира и стратегическото развитие по присъединяването към валутния съюз. По негови думи България първо ще се присъедини към ERM-2 посредством запазване на курса на българския лев спрямо еврото към 1,95583 лв. за едно евро.

„След като се присъединим към ERM-2, ще поддържаме нулева волатилност, т.е. запазване на курса спрямо еврото, така както беше при балтийските държави“, уточни още Христов.

В отговор на въпрос относно правилата за избор на банки, в които държавните дружества съхраняват парите си, приети, когато Калин Христов бе министър на финансите в служебното правителство на Георги Близнашки той поясни, че валутните резерви ще бъдат управлявани, както досега, т.е. по-консервативно и по ясни правила и пълна прозрачност при съобразяване с европейските и световни практики.

По думите на Христов са са съблюдавали концентрацията и риска за държавните фирми, а не за банковата система. Той припомни, че се е било решено минимум 4 банки да обслужват едно държавно дружество, а не да има концентрация.

В тази връзка Христов каза, че парите на държавните фирми не са били основният източник на финанси на КТБ. „Това го заяви и председателят на временната комисия за КТБ Десислав Атанасова“, допълни той.

Припомняме, че мандатът на Калин Христов изтича на 23 октомври 2015 г. и поради тази причина номинацията му за втори мандат се издига сега, съгласно процедурите в Закона за БНБ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:17 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 2 rate down comment 6
Godo
преди 8 години
Индустрията направи пенсиите, за да привлече ръботна ръка от село. Индустрията искаше да има млади работници, и пенсионираше по-рано. Индустрията направи и работниците да са собственици на предприятието си. И всяка следващата стъпка от еволюцията на индустрията, водеше към социализъм, дори със сигурност към комунизмът. ... ЕТО ЗАЩО РАЗКЛАТИХА ВАЛУТИТЕ И ЦЕНАТА НА ПЕТРОЛЪТ ПРЕЗ 1970ТЕ, И ТАЧЪР ПОЧНА ДА ПРОПОВЯДВА ДЕ ИНДУСТРИАЛИЗАЦИЯ. .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 14 rate down comment 5
Godo
преди 8 години
Австралийската собственичка на огромна минна империя Джина Райхарт заяви, че сънародниците й трябва да се примирят с орязването на заплатите си, тъй като африканските работници ще се радват да припечелят и само два долара на ден. Тя също така инструктира бедните да спрат да завиждат на богатите и да положат повече усилия, защото са "мързеливи работници, които прекалено много пият и се забавляват". Нейният призив "излезте от кръчмата и вървете да правите милиарди". Може сънародниците й, да я пратят в Африка да развива тези страни там. Защото ако бяха слушали такива приказки и се примирявали с глупостта на капиталистическата върхушка, тогава Австралия щеше да е с африкански бит култура и пътища.. Та се сетих, не е ли изнесена борбата срещу работниците извън границите на развитите държави, и това което прави Пентагонът, е капиталистическо насилие срещу работническата класа. А си представете, как в Австралия и САЩ ще купят айфон, къща, кока кола и биг-мак, с два долара заплащане. При такава дефлация, как милиардерите ще изплатят дълговете си. То и обикновените граждани и държави, как ще изплатят дългът си. И кой ще остане милиардер?? това са числа, 200 или 2, заплатата определя потреблението - следователно и печалбата и цените. Но Австралия е повече от Африка, като образованост, изобщо като развитие - включително индустриално и икономически. ТОГАВА КОЙ Е ПРАВ??? НЕ И ПСИХОДЯСНОТО. 684 евро е минималната заплата в Гърция, при БВП на работещ грък от 50 000 евро.425 евро е минималната заплата в Турция, при БВП на работещ от 24 000 евро.390 евро е минималната заплата в Естония, при БВП на работещ от 31 390 евро.250 долара е минималната заплата в Китай, при БВП на работещ от 13 000 долара. 360 лева е минималната заплата в България, при БВП на работещ от 28 000 лева. Мартин Лутър Кинг, е искал през 1963г., минималното заплащане да е 2 долара на час. Тогава БВП на зает е било някъде към 5 000 долара, годишно. Обикновено се работи 2 000 часа годишно. Нека минималната заплата да е 40% от БВП на работещ, да е, пък да гледаме. Днес се питаме, защо богатите стават повече и по-богати, а имало криза?? ЗАЩОТО ПРАВИТЕЛСТВАТА ВЗИМАТ ЗАЕМИ, КОЙТО БЕДНИТЕ ЩЕ ПЛАЩАТ, НО ВСИЧКИ СЪЗДАДЕНИ ПАРИ - ОТИВАТ В КАПИТАЛИСТИТЕ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 28 rate down comment 2
Моабет да става
преди 8 години
С тези проблеми в Гърция. Не могат да насмогнат европейските печатници. Ще трябва и ние да помагаме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 13 rate down comment 22
Repoman
преди 8 години
Ако говорим от естетическа точка, еврото е много по-добре изглеждащо като монети и купюри от българските. Все съм се чудил, как може да си изберем най-евтините възможни варианти за монети, едни такива тънки ама наистина тънки, жълтите са с голям процент желязо, мизерия като го погледнеш, а уж пари.Еврото са нива нагоре като модел и изработка. Отделно купюрите ни са на някаква много евтина хартия и заминават много бързо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 20 rate down comment 9
supertrader
преди 8 години
То няма да има евро след две години, те ще продължават да го печатат..е тогава вече ще стане като с костинбродските бюлетени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 29 rate down comment 8
supertrader
преди 8 години
То няма да има евро след две години, те ще продължават да го печатат..е тогава вече ще стане като с костинбродските бюлетени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 14 rate down comment 2
supertrader
преди 8 години
пиратска искаш да кажеш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 30 rate down comment 0
SSIW
преди 8 години
"Печатницата на БНБ се сертифицира за печатане на евро"..............Крайно време беше, след като години я карахме на нелицензирана "продукция" ;))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 46 rate down comment 2
SS-23
преди 8 години
Печатницата на БНБ се сертифицира за печатане на евро---все пак не чупете пресите за левовете ... запазете ги за спомен - наше си беше левчето ... пък и след време - не се знае, знае ли се !?! :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 3
sdar
преди 8 години
Отдалеко сме се засилили да печатаме евро, това добре, но междувременно какво прави БНБ с хартийките които трябва да поддържа?Говоря за текущите хартийки, тези от 2 и 5лв., не забелязвате ли че май БНБ не ги обновява, последната половин година се случва все по-често да попадам на парцали от тях, разбирай едни такива мизернички, използвани, изтъркани и пред разпадане. Къде е БНБ-то първо тези купюри да смени с нови, а после да си прави плановете за светлото бъдеще?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още