IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Сребърният фонд" ще се управлява консервативно поне в следващите 3 години

Настоящите пазарни условия не предполагат реализирането на висока доходност при желаните ниски нива на инвестиционен риск, смята правителството

15:01 | 16.09.15 г. 17
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
"Сребърният фонд" ще се управлява консервативно поне в следващите 3 години

Активите на Сребърния фонд ще продължават да се управляват консервативно и в следващите три години.

Това става ясно, след като правителството прие Дългосрочната инвестиционна политика и Средносрочната стратегия за инвестиране на средствата на Държавния фонд за гарантиране устойчивост на държавната пенсионна система, известен с наименованието Сребърен фонд, за периода 2016-2018 г.

Двата документа са одобрени от членовете на Управителния съвет на фонда и предвиждат запазване на прилагания досега консервативен подход, информира правителствената пресслужба.

„Активите на фонда ще продължат да се управляват при спазване принципите на надеждност, ликвидност и прозрачност“, се посочва в прессъобщението.

„Настоящите пазарни условия не предполагат реализирането на висока доходност при желаните ниски нива на инвестиционен риск, поради което най-добрата алтернатива за инвестиране на средствата на фонда ще продължи да бъде под формата на депозит в централната банка или други инструменти, които тя предлага“, гласят мотивите.

Към 31 август 2015 г. средствата в Сребърния фонд възлизат на 2,534 млрд. лв., показва актуалният месечен отчет на Министерството на финансите за постъпленията и управлението на фонда. Активите са без промяна от май насам. Парите се съхраняват под формата на седмичен депозит в левове при Българска народна банка (БНБ), като на практика не носят кой знае какви приходи от лихви.

Постъпления и управление на средствата на Сребърния фонд към 31 август 2015 г.

Таблица: Министерство на финансите

Съгласно чл. 11 от Закона за Държавния фонд за гарантиране устойчивост на държавната пенсионна система от централния бюджет в полза на Сребърния фонд се отчисляват паричните постъпления от приватизация, 25% от бюджетния излишък за предходната година, приходите от концесии, глоби, санкции и неустойки, свързани с приватизационния процес, и други.

Именно лихвите по депозитите и инвестициите в чуждестранни акции и облигации и инструменти на паричния пазар с приемливо ниво на риск, висока ликвидност и при спазване на определени съотношения в инвестиционния портфейл са допълнителните източници на доходност върху средствата в Сребърния фонд. По закон фондът може да придобива финансови активи и безвъзмездно.

Освен като депозит в БНБ, парите на Сребърния фонд могат да бъдат вложени и в търговски банки, но трябва да е спазено условието сумата да не надхвърля 20%. Депозити в други банки обаче няма.

Фондът, който бе създаден с цел подпомагане и гарантиране устойчивостта на държавната пенсионна система, не може да инвестира в български държавни, общински и корпоративни облигации, акции, недвижимо имущество или благородни метали.

Освен това Сребърният фонд не може да емитира облигации или други дългови ценни книжа, да взема заеми, както и да издава гаранции под каквато и да е форма.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:49 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 11 rate down comment 3
Mito Karamitov
преди 8 години
Тези пари са само на хартия - отдавна ги НЯМА:)))))Блажени са верващите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 2
Mito Karamitov
преди 8 години
Тези пари са само на хартия - отдавна ги НЯМА:)))))Блажени са верващите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 2
s3
преди 8 години
Абе много удобни тези мотиви, нещо а?Пазарните условия били такива ...А дали просто тези пари отдавна не са опапкани и ги има само на артия и БНБ-то няма как да ги върне?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още