IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЗК разреши сделката за едноличния собственик на TBI Bank

Банката и лизинговият бизнес TBI Rent преминават косвено в ръцете на групата за ритейл кредитиране 4finance Holding

16:33 | 11.08.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: TBI Bank</em></p>

Снимка: TBI Bank

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) разреши сделката за придобиването на едноличния собственик на TBI Bank, съобщават от банката след взетото на 10 август решение от регулаторния орган.

Така групата за ритейл кредитиране 4finance Holding вече е собственик на 100% от капитала на компанията майка на кредитната институция - TBIF Financial Services. Освен трезора, регистрираното по законодателството на Люксембург дружество придобива непряко и лизинговия бизнес TBI Rent.

Преди планираната операция едноличен контрол върху придобиваното дружество се упражнява от Kardan Financial Services BV, Нидерландия. След придобиване на 100% от капитала на TBIF Financial Services 4finance ще има правото да определя самостоятелно пазарното поведение на придобиваното предприятие, респективно и на дъщерните му TBI Bank и TBI Rent, посочва КЗК в своето становище.

В прессъобщение от TBI Bank поясняват, че се запазва досегашният модел на работа, а банката ще продължава да развива своето онлайн присъствие и дигитални услуги. Банката запазва и състава на Управителния и Надзорния съвет, като се очаква да се присъединят нови членове с международен опит.

TBI Bank има над 1 млн. клиенти. Към групата TBIF Financial Services освен TBI Bank принадлежат още и клонът на банката в Румъния, както и българското дружество TBI Rent. TBI Bank има над 55 офиса в България и 6 в Румъния. В България служителите на банката са близо 750 души.

На територията на страната 4finance Holding не реализира пряка дейност, а единствено неговото дъщерно дружество „4финанс“ ЕООД извършва дейност по кредитиране на дребно под търговската марка Vivus.

4finance е една от най-големите групи за онлайн и мобилно кредитиране на физически лица. Компанията оперира в Аржентина, Армения, България (чрез търговската марка Vivus), Грузия, Дания, Испания, Латвия, Литва, Мексико, Полша, Румъния, САЩ, Финландия, Чехия, Швеция. Групата е създадена през 2008 г., като е с визия да бъде глобален лидер, предлагайки бърз и удобен достъп до кредити.

В своето решение КЗК, придружено с анализ на пазара на т.нар. бързи кредити, посочва, че пазарните дялове на дружествата (но без да споменава цифри), специализирани в кредитиране, не са концентрирани и липсва явен пазарен лидер в сегмента.

Регулаторът се е допитал и до конкурентите, измежду които „Кеш кредит“ ЕАД, „Кредисимо“ АД, „Неткредит“ ООД, „Изи Асет Мениджмънт“ АД и „Фератум България“ ЕООД, дали сделката ще доведе до съществени промени в дейността по потребителско кредитиране в България.

„Кеш кредит“ ЕАД, „Кредисимо“ АД, „Неткредит“ ООД и „Изи Асет Мениджмънт“ АД посочват, че трансакцията няма да има такива последствия. Единствено от „Фератум България“ АД считат, че „концентрацията ще окаже неблагоприятно влияние върху конкурентната среда ..., защото Групата на TBI и 4finance ... ще засилят значително пазарното си положение до степен, че ще бъдат в състояние да препятстват ефективната конкуренция между пазарните участници“.

„Относително високият пазарен дял, който дружествата ще имат след концентрацията, ще им даде възможност да изтласкат от пазара конкурентите си, да нарушат структурата на пазара и оттам - да ограничат избора на потребителите. Силното пазарно положение може да намали ефективната конкуренция и може да препятства положителното развитие на услугите в областта на кредитирането на физически лица“, смятат от „Фератум България“ АД, цитирани в решението на КЗК.

Комисията изчислява пазарния дял след сделката между 0-5%, без да посочва конкретни стойности, като подчертава, че „новата структура със своето присъствие няма потенциал да влияе върху условията на конкуренцията на пазара при предоставяне на кредити/заеми от банкови и небанкови финансови институции“.

„Същевременно необходимо е да се отчете, че след осъществяване на планираното придобиване новата финансова структура би обединила предимствата на банковия и небанков сектор при предоставяне на потребителски кредити. Предлагането на този вид услуги се характеризира с бързи темпове на развитие, високотехнологични решения, от което може да се заключи, че нотифицираната операция няма да доведе до съществени изменения в пазарното положение на останалите участници.

Предвид характеристиките на пазара и пазарното положение на участниците в концентрацията при евентуално по-тясно сегментиране на пазара, КЗК не споделя изразените от „Фератум България“ АД опасения, че концентрацията ще окаже неблагоприятно влияние върху конкурентната среда, като ограничи ефективната конкуренция и изтласка от пазара неговите конкуренти“, аргументира се КЗК.

Решението на КЗК подлежи на обжалване пред Върховния административен съд в 14-дневен срок.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:52 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още