IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Плоският данък засега остава

Само бизнесът ще е задължен да подава данъчни декларации по електронен път от 2018 г., реши бюджетната парламентарна комисия

13:42 | 16.11.16 г. 11
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Депутатите от комисията по бюджет и финанси в Народното събрание отхвърлиха предложението на БСП Лява България да бъде върнато прогресивното подоходно данъчно облагане.

"Безотговорно е да приемем толкова сериозна промяна в данъчната система, предложена от парламентарна група с 38 депутати", изтъкна председателят на комисията Менда Стоянова (ГЕРБ). Тя заяви, че този парламент няма мандат за такава промяна.

Оценката на Министерството на финансите беше, че загубата на хазната с въвеждането на подоходната скала (заради предложения необлагаемия минимум) при минимална работна заплата от 420 лева ще бъде в размер на 1,133 млрд. лева, а при минимална работна заплата от 460 лева приходите в бюджета ще бъдат с още 100 млн. лева по-ниски. Анализите са направени и при данни на НАП за заплати към 1 януари 2016 година, уточниха експертите.

Въвеждането на плоския данък беше грешка, призна Румен Гечев (БСП) и допълни, че няма развита държава в света, която да го прилага. Той беше категоричен, че при прогресивно облагане приходите в бюджета ще са по-големи и това потвърждават изчисленията на всички експерти в развитите държави по света.

Предложението на левите предвижда необлагаем минимум в размер на минималната работна заплата и плавно увеличение на скалата до максимална ставка от 27%. Това е по-ниско от средното за ЕС, посочи депутатът. Сполед него има редица институции, които посочват, че в България има задълбочаваща се социална поляризация и причината е именно плоският данък.

Данъчната тежест трябва да падне върху хората с по-високи доходи, заяви Георги Търновалийски (БСП). По думите му това е по-справедливо, а и прогресивното данъчно облагане се прилага в повечето страни от Европа.

От Българската търговско-промишлена палата отбелязаха по време на дебатите, че моментът не е подходящ за драстични промени в данъчния режим.

С последните промени в Закона за акцизите беше прието бизнесът да подава данъчни декларации само по електронен път от 2017 година, тоест за данъчната кампания за 2018 година. Първоначално предложението беше за кампанията за следващата година. По време на дебатите обаче депутатите отчетоха, че не във всяко населено място има интернет и беше даден срок от 1 година, за да може тази промяна да бъде извършена без проблеми за данъчно задължените лица.

От Националната агенция за приходите (НАП) посочиха, че имат готовност да осигурят допълнителни работни места и да подпомогнат бизнеса и физическите лица без техническа възможност да подават декларация по електронен път. Това ще става на същото място, където по принцип се подават декларации в хартиен вариант.

Менда Стоянова поясни, че електронните данъчни декларации за физическите лица е много чувствителна тема и предложи първо данъчните да реализират тази възможност и едва след това да бъде въведено задължителното подаване по електронен път.

Физическите лица, които подадат декларация по електронен път, ще ползват 5% отстъпка в максимален размер до 1000 лева.

От БСП Лява България предложиха и диференцирана ставка от 5% върху детските храни и стоки, което също не беше подкрепено от депутатите в комисията. Целта е социална - подпомагане на младите семейства и начин за решаване на демографската криза, посочи един от вносителите на предложението Георги Търновалийски.

Председателят на комисията Менда Стоянова обаче поясни, че опитът досега винаги показва, че чрез косвените данъци не се намаляват цените. Тя посочи, че с промяната ще има по-малко приходи в бюджета и повече опити за злоупотреба и ще постави в неравностойно положение производителите и потребителите.

По отношение на социалния ефект Стоянова посочи, че демографската криза може да се реши със социални мерки чрез разходната част на бюджета. Тя беше категорична, че при отглеждането на деца важни са "не само пелените", а и детските градини, качественото хранене, училищното образование и т.н.

Румен Гечев (БСП) отбеляза, че няма гаранции, че социалните добавки, получавани в подкрепа на отглеждането на дете, ще бъдат похарчени именно за това.

Депутатът от Патриотичния фронт Емил Димитров обясни от своя страна, че няма оценка как ще се отрази намаляването на ДДС върху детските стоки върху бюджета и цените. Той подкрепи идеята подкрепа за семействата да има през разходната част на бюджета, а за да няма злоупотреби, е възможно да има ограничения за ползване на мерки, стимулиращи раждаемостта, за семейства с 3 деца.

Комисията не прие и предложение на депутата Методи Андреев (ГЕРБ), което предвижда облекчение за малките производители на вино. Според закона те трябва да регистрират данъчни складове, да регистрират движението на стоката, което натоварва бизнеса, а виното е с нулева данъчна ставка и държавата не получава нищо от производството на вино.

По време на дебатите Андреев посочи пример за винопроизводител, който е инвестирал 200 хил. лева в отделен данъчен склад, защото законът не позволява дегустации в данъчни складове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:01 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 23 rate down comment 3
Gold Zombie
преди 7 години
Наличието на прогресивно облагане е като да те питат: От къде искаш да ти резнем тиквата? От раменете или от кръста?Ама това червените крадци и левите ненормалници просто отказват да го схванат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 26 rate down comment 2
Gold Zombie
преди 7 години
Абе не е само това, че данъците ни потъват за разни простотии и най-вече за нечии лични харчове. Плоският данък си е прогресивен така или иначе - IT специалистът плаща 300 лв., а бай Пешо от строежа само 80лв. при еднаква данъчна ставка. Разбирам да искаха 300 лв. и от горкия бай Пешо, тогава да ревем, че има несправедливо облагане за по-бедните...А и ако някой си мисли, че IT с тези смешно 3000 заплата пък е от богатите, значи съвсем е изгубил представа за реалността.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 33 rate down comment 2
national power
преди 7 години
Червени ***.Никога глас за тях.Отпор от всички почтени и свестни българи.Не желаем да плащаме за цигари и алкохол на ци.,гани и помощи на безделници.Искат да ми вдигат данъците.Ами аз досега не видях нищо от тези дето плащам.Пътя от село до Плевен е в дупки и трапища минат на две години едни частници с кола с ремарке и хвърлят по една лопата асфалт в дупка и след два дена асфалта го няма.Пътя Плевен Тетевен е целия в дупки кратери ужаст.Улицата в село пред нас я асфалтираха кога бях в осми клас 1980г.От тогава до ден днешен никой не е пипнал нищо...Плащам 250 кинта за здвавна осигуровка +частен фонд.Насреща нищо.Миналата година ме хвана грипа лекарствата 100 кинта фонда не ми плати щото петата на рецептата не бил триъгълен.Децата ми всъщност само едното получи навремето едни безплатни учебници за първи клас.Това е срещу моите данъци.Да не разказвам и за състоянието на улиците пред другите ми имоти.Сега искат още ми нанйси другарко Нинова.На изборите за теб ша Гласува Къти влаа дето
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 24 rate down comment 2
khao
преди 7 години
защото не е нужно другаря Економов да се взима на сериозно :):) него го видяхме като министър на Жан колко струва :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още