IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И КФН даде зелена светлина на покупката на ОББ от КВС

Комисията одобри непрякото придобиване на 60% от капитала на “OББ-МетЛайф Животозастрахователно дружество” от белгийската финансова група

19:08 | 31.05.17 г.
<p>
	<em>Снимка: ОББ</em></p>

Снимка: ОББ

След като Българската народна банка и Комисията за защита на конкуренцията дадоха одобрение за сделката по придобиване на Обединена българска банка от „Кей Би Си Банк НВ”, Комисията за финансов надзор също се произнесе по операции, които засягат собствеността на българската банка и са част от договореното споразумение за покупката.

КФН одобри извършването на пряко придобиване на акционерно участие от страна на „Обединена Българска банка” АД в размер на 30 % от акционерния капитал на „ОББ-Метлайф Животозастрахователно дружество” АД от „Етники Хеленик ДженерълИншурънс” С.А., Гърция, съобщиха от финансовия регулатор.

Комисията издаде одобрение и за непряко придобиване от „Кей Би Си Банк НВ” в размер на 60% от капитала на “OББ-МетЛайф Животозастрахователно дружество” АД от Национална банка Гърция С.А., Гърция.

На 22 май БНБ издаде предварително одобрение за прякото придобиване от „КЕЙ БИ СИ Банк“ НВ, Белгия, на 99,91% от капитала на „Обединена българска банка“ АД, в резултат на което ОББ ще стане дъщерно дружество на белгийската финансова група в България, наред със „СИБАНК“ ЕАД.

Ангажиментите на „КЕЙ БИ СИ Банк“ включват осигуряване на стабилно и надеждно развитие на ОББ, като при запазване на нейния бизнес модел ще бъдат въведени груповите политики, прилагани от белгийската финансова група.

В края на април антимонополният регулатор се произнесе по сделката, при която „КЕЙ БИ СИ Банк“ НВ придобива ОББ и „Интерлийз“ ЕАД от National Bank of Greece.

Investor.bg припомня, че в края на декември миналата година белгийската финансова група, която е собственик на СИБАНК в България, обяви, че придобива ОББ – четвъртата по големина банка в България.

Сега ОББ заема пето място по привлечени депозити към края на 2015 г., а след концентрацията ще се придвижи с една позиция напред до четвърто място.

По обем на жилищните ипотечни кредити банката заема четвърто място, като след сливането ѝ със СИБАНК ще се подреди на трето място в банковата система.

При потребителските кредити ОББ е на второ място и ще запази позициите си и след сделката.

Що се отнася до депозитите на корпоративни клиенти, преди сделката тя се нарежда на пето място в страната, като с концентрацията ще се придвижи до четвърта позиция.

При корпоративните кредити банката е на трето място по пазарен дял, което се очаква да запази и след сделката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:58 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още