IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Райфайзенбанк: Предизвикателствата пред българския банков сектор остават

Пазарният дял на чуждестранните банки в Централна и Източна Европа намалява, според годишния доклад на анализаторското звено в международната банка

18:18 | 08.06.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Миналата година се характеризира със солидно развитие на новото кредитиране, стабилизиране или подобряване на качеството на активите, както и непрекъснато възстановяване на някои ключови пазари в региона, като Русия, Румъния и Унгария.

Поради цялостното увеличение на активите в сравнение с еврозоната се наблюдава връщане към тенденцията на сближаване и застигане или така наречената "Конвергенция на банковия сектор 4.0", показва анализът.

Делът на банковите активи в Централна и Източна Европа се увеличава от  8,3% от банковите активи в еврозоната през 2015 г. до около 9% през 2016 г. , което възлиза на общо 2,400 млрд. евро активи за целия банков сектор в региона. Ръстът на активите на сектора в двата подрегиона -  Централна и Югоизточна Европа, остава изключително голям, като към края на 2016 г. те възлизат на 1,070 млрд. евро, отчитат експертите.

Изключителният темп на растеж остава в миналото

Активите на руския банков сектор също се възстановяват и достигат ниво около 1,200 млрд. евро, което е с едва 1,7% по-малко от техните най-високи нива през 2013 г. Времената на изключителен темп на растеж в банковия сектор в региона обаче са приключили, което донякъде може да се дължи и на факта, че пазарният дял на чуждите банки в региона достига своето най-ниско ниво от десетилетие насам.

Миналата година доведе до повишаване на пазарния дял на държавните банки в подрегиона Източна Европа, а също и до ръст на местните банки в Централна Европа. Само сериозно ангажирани западни банки от Централна и Източна Европа, които през последните години адаптираха бизнес моделите си и пазарните си стратегии, продължават да се възползват от потенциала на сектора в региона.

„Очакваме нивата на  растеж на новия кредитен портфейл и на активите да е много по-устойчив. Банковите пазари в Централна и Източна Европа все още осигуряват възможности за добри приходи предвид капацитета и диверсификацията им“, коментира Йохан Щробл, главен изпълнителен директор на Райфайзенбанк Интернешънъл.

Завръщане към рентабилност

През 2016 г. рентабилността на банките в Централна и Източна Европа надминава тази в Западна Европа и по този начин се слага край на периода, продължил години, когато тенденцията беше към намаляване. В еврозоната възвръщаемостта на капитала в банковия сектор се бетонира от 5 до 6% през 2016 г. Докато след корекции от сериозен еднократен ефект в Украйна (свързан с национализацията на Privatbank) средната рентабилност в региона се възстановява на ниво от 10%. 

„Пазарните тенденции в банковия сектор в Централна и Източна Европа предполагат достигането на най-малко 10% възвращаемост на собствения капитал – рентабилност, която дава възможност на кредиторите да покриват цената на капитала си. Оценяваме цената на капитала за големите кредитори от Централна и Източна Европа на около 9 до 11%, в зависимост от индивидуалния бизнес модел. В този контекст е важно да кажем, че през миналата година възвръщаемостта на капитала беше над прага от 10% в 8 от 14-те банкови пазари, включени в настоящия доклад", отчитат банкерите.

Те посочват,  че през 2015 г. прагът от 10% е прескочен на едва четири пазара.

„Накратко, единствено украинският банков сектор е на загуба в Централна и Източна Европа през 2016 г.“, обяснява Гунтер Дойбер, ръководител Анализ на ценни книжа и валути в Централна и Източна Европа към РБИ и един от основните автори на „Анализа на банковия сектор в ЦИЕ“.

Той е на мнение, че положителната динамика на приходите в банковия сектор в ЦИЕ се подкрепя от слабите макроикономически дисбаланси, по-хомогенното и положително развитие в ръста на кредитиране и от липсата на големи пазарни или регулаторни шокове (например криза на валутния курс, принудителни превалутирания).

Възможности пред финансовото посредничество

Според прогнозите на Райфайзен Рисърч за следващ кръг на застигане на банковия сектор в региона изглеждат оправдани. Текущите нива на проникване на във всички подрегиони са по-ниски от фундаменталните.

"Такава среда предразполага към още по-сериозно проникване на финансови услуги, т.е. растежът на банковия сектор в известна степен да надмине ръста на БВП“, обобщава Гунтер Дойбер.

Последна актуализация: 05:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още