IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Райфайзенбанк: Предизвикателствата пред българския банков сектор остават

Пазарният дял на чуждестранните банки в Централна и Източна Европа намалява, според годишния доклад на анализаторското звено в международната банка

18:18 | 08.06.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Съотношението на необслужвани кредити е далеч под 10%

През миналата година съотношението на необслужваните кредити в региона се стабилизира на ниво около 8%. Тази тенденция се подкрепя от подобрението в Централна и Югоизточна Европа, където среднопретегленото ниво на необслужваните кредити е около 7% (Централна Европа: около 6%; Югоизточна Европа: около 12%) от общите кредити –най-ниско ниво от 2010 г насам.

Представянето по отношение на необслужваните кредити в целия регион е по-ниско в сравнение с Централна Европа/Югоизточна Европа и това може да бъде обяснено от развитието на икономиките в Източна Европа.

Беларус промени стандартите за изчисляване на необслужваните кредити, което доведе до повишение на показателя на 12%, докато преди промяната той беше едноцифрен.

В Украйна показателят е около 30%.

В Русия влошаването на качеството на активите достигна своя връх малко по-рано от очакваното, като съотношението слабо се понижава от 7,2% през 2015 г. до 7% в края на миналата година.

Експертите на Райфайзен Рисърч очакват показателят в Централна и Източна Европа да намалее през 2017 г. благодарение на подобрение на качеството на активите в Централна Европа и Югоизточна Европа, както и в Русия.

Това съотношение обаче в Източна Европа очакваме да остане над средното дългосрочно ниво през следващите две-три години поради предизвикателната среда, в която са принудени да работят банките в Украйна и Беларус, както и свитите възможности за кредитиране в Русия, прогнозират те.

Съотношението кредити спрямо депозити е 86%

През 2016 г. съотношението на кредитите спрямо депозитите продължава да намалява на всички пазари и подрегиони в  Централна и Източна Европа, като възлиза на 86% (Централна Европа – 90%; Югоизточна Европа – 81%; Източна Европа – 85%).

По отношение на регионалните показатели съотношението кредити спрямо депозити достига нивото, при което банките работеха преди няколко години – т.е. преди масовия бум, предхождащ кризата от 2008/09 г., изчисляват в Райфайзен Банк Интернешънъл.

В допълнение на това само два от пазарите в Централна и Източна Европа (Украйна и Беларус) са със съотношение кредити/депозити от значително над 100% - подобно на 2004 г.

От останалите пазари в региона само Сърбия е със съотношение от около 100%, а всички останали са под този показател към края на 2016 г.

Дигиталното банкиране е идеално място за тест на трансгранични решения

Заглавието "Конвергенция на банковия сектор 4.0" показва, че банките в Централна и Източна Европа са пред нова вълна на сближаване, която този път е свързана с множество технологични предизвикателства и възможности, и поради това част от този доклад е посветена на преглед на дигиталното банкиране в региона.

Ханес Чижек, който отговаря за дигиталното банкиране в Групата РБИ, обяснява, че дигиталната трансформация кара банките да адаптират бизнес моделите си, да увеличат скоростта си и да бъдат в крак с „новите“ конкуренти.

„За западните банки Централна и Източна Европа е идеално място за тестване на трансгранични решения, тъй като размерът на част от банковите пазари в този регион е сравнително по-малък и потребителите изглеждат по-отворени за нови продукти и услуги, както и за нови канали в банкирането на дребно и комуникациите. Поради тази причина сме изключително удовлетворени от това, че в независим доклад на Делойт словашкото подразделение на РБИ Татра банка се посочва като модел за дигитално банкиране в целия регион на Централна и Източна Европа”, коментира Чижек и даде за пример програмата за Финтех Акселератор “Elevator Lab”, която Райфайзенбанк пусна преди дни.

Тя дава възможност на стартиращите компании в областта на финансовите технологии да станат дългосрочен партньор на банката и 14-те ѝ дъщерни дружества с 16,6 млн. клиенти. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още