IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стив Ханке: България ще загуби, ако влезе в еврозоната

Присъединяването към еврото няма да бъде магическо решение за всички останали проблеми в страната

10:43 | 23.07.18 г. 17
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Стив Ханке. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Стив Ханке. Снимка: Ройтерс

Много лоша идея нарече официалното присъединяване на България към еврозоната финансистът Стив Ханке,  преподавател в университета "Джонс Хопкинс" в САЩ. По време на интервю за „120 минути“ на BTV той направи аналог със съдбата на Гърция, ако страната поеме този път.

Според Ханке в момента, със системата на валутния борд, България неофициално е член на еврозоната, а българският лев е клонинг на еврото.

"Ако влезете в еврозоната, ще се изправите пред моралната опасност, с която се сблъска Гърция. България ще каже: "Вижте, можем да сме малко по-отпуснати по фискалното ни състояние в България, защото ако изпаднем в трудност, ЕС няма да направи нищо друго, освен да ни спаси". Точно това си мислеха гърците. Гърция беше официално в еврозоната и харчеха пари като луди, гръцките политици не харчеха пари, а крадяха пари," заяви финансистът.

Според него българите няма да спечелят нищо, ако приемат еврото, а ще загубят силата на валутния борд и ще избегнат проблема с моралната опасност, която имаше Гърция. "Ако влезете в еврозоната официално, ще бъдете точно като Гърция," категоричен е Ханке.



Присъединяването към еврото няма да бъде магическо решение за всички останали проблеми в България, смята професорът: "Това са глупости, защото левът неофициално вече е в зоната. Нищо няма да се промени, освен, че България ще загуби много суверенитет, ще бъде в еврозоната официално, нещо, от което няма излизане. Затова казвам, че е като в песента на Eagles "Hotel California" – влезеш ли веднъж, няма излизане".

Запитан за търговската война, Ханке казва, че е реалист, а реалността за случващото се в света е, че много санкции се налагат в цял свят, не само от САЩ, но и от Европейския съюз и други страни.

„Всички политици изглежда обичат санкциите като предпочитаното оръжие в тази ожесточена "мека" война, водеща се в света. Мисля, че това е нещо много лошо, защото и санкциите, и митата възпрепятстват доброволната размяна и отнемат свободата на хората, унищожават свободата на търговията. Не мога да се сетя за нищо добро в това и съм категорично против санкциите срещу Русия, Иран, Северна Корея, Венецуела и много, много други страни, срещу които има санкции. Това е моята реалистична гледна точка по въпроса Ви.

Стив Ханке e професор по приложна икономика от университета "Джон Хопкинс" в САЩ. Богатата биография на проф. Ханке включва и длъжността икономически съветник на президента Роналд Рейгън. Световно признат анализатор на финансовия свят с често присъствие в световните медии. Повече от 20 години той е свързан с икономическите реформи на България, където е познат като един от хората, които стоят зад въвеждането на валутния борд у нас. В последните години той многократно е казвал, че "политическата класа в България е не само нефункционираща, но почти криминална". Той смята, че европейските фондове имат краткосрочен положителен ефект и като цяло негативно влияние върху икономиката. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 28 rate down comment 12
LaCosta
преди 5 години
Официално инфлацията няма да се промени /за тази цел си има трикове при изчисляването и формирането на потребителската кошница/, но цените съвсем реално ще се повишат с 20-50% и от това ще спечели донякъде бизнесът, повечко банките /от стимулираното кредитиране/, но най-вече брюкселските бюрократи, които ще подхвърлят някоя троха и на нашия продажен псевдоелит.А масовият българин както обикновено ще бъде манипулиран, ограбен и обвинен за поредното грешно решение. Ако има начин цялото общество да спечели от въвеждането на нова валута, предлагам поне веднъж годишно да сменяме валутата. Ако подобни врътки носеха някаква реална полза, Швейцария нямаше да си държи франка от столетия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 13
zelka007
преди 5 години
не схванах как дневния наем на шезлонг ще вдига инфлацията в БГ с 20% според консервативната оценка ? и логиката не схванах за закръглението на цената на тунджата ? ... може ли малко разяснение по темата ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 27 rate down comment 16
studioaa
преди 5 години
Евтиният кредит води до по-кратък boom-bust цикъл, а не до икономически растеж. Невъзможно е да се генерира просперитет без да се произведе нищо - продукт или услуга - следователно еврото ще доведе масирано обедняване, заради интензитета на рецесията без борд и собствена валута... България трябва да избягва въвеждането на еврото за постоянно и да си остане или с борда или с плаващ лев...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 34 rate down comment 26
nikolait
преди 5 години
Добре че Стив Ханке не знае...... Ето го простия пример - пускаме еврото и се натрупва инфлация между 10 и 20%(по най-консервативни оценки). Например шезлонга от 5 лв ще стане 3 евро(а не 2.5 евро). Бензина от 2.4 лв ще стане 1.5 евро(закръгляне нагоре). Това ще намали автоматично разполагаемия доход и потреблението (вероятно пак с 10-15%). И какво правим тогава?! - ами пускаме кредитите, за да стимулираме търсенето и до гръцкия сценарий остават едни 4-5 години до 10 години. Не ми се мисли, ако започне да се свива БВП и се наложи да се режат разходи - политическа криза и хаос!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 50 rate down comment 15
vale1
преди 5 години
Тоз професор да дойде да изкара 1 година в България - пък тогава друга песен щр запее .От неговата камбанария - Гърция е лош пример за живот, а в същото време хиляди българи са там за да търсят по-добро битие.Ние само да изпълним изискванията ,които ни поставят за влизане в съдебната ,правната и финансовата система ще бъде огромен успех.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 50 rate down comment 12
Hahoto
преди 5 години
Ейййй професоре, професорее, жив да съм да видя, че ставаме като Гърците, повече нищо няма да ни е нужно! Ама няма да сме като тях и след 100 години!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 29
Иван Митев
преди 5 години
Професор Стив Ханке реално вярва на свои учители и колеги (в т. ч. Джон Мейнард Кейнс, Джон Кенет Гълбрайт, Милтън Фридман, пол Робин Кругман, проф. Нуриел Рубини, проф. Стиглиц, експерти и ръководители на МВФ, СБ, ЕЦБ и други) без да се съобразява с тяхната слабост да не зачитат съдбовната държавна грешка Централната банка да работи без защита срещу щетите от липсата на пълна икономическа стойност на въведената парична единица.При наличното поведение проф. Стив Ханке няма база за вярна препоръка за устойчиво държавно развитие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още