IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Актуализацията на държавния бюджет е в задънена улица

Досегашният живот на парламента премина предимно в изслушване на министри и четене на декларации, а 36 законопроекта отлежават в деловодството

16:33 | 12.08.21 г. 7
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg&nbsp;</em></p>

Снимка: Bloomberg 

Актуализацията на държавния бюджет е в задънена улица. Промяната на приходите и разходите, с които да бъде гарантирано, че бизнесът ще продължи да получава компенсации заради коронакризата, а пенсионерите ще могат да се радват на 50-те лева добавка, изглежда не е приоритет на 46-ия парламент.

Няколко седмици след като депутатите започнаха работа, все още няма създадена нито една постоянна комисия.

Време бе отделено за няколко временни комисии. Те също са важни, но не могат да разглеждат законопроекти като този за актуализацията на бюджета - изключително приоритетен в безпрецедентните условия, в които се намира България в момента. Досегашният живот на парламента премина предимно в изслушване на министри и четене на декларации.

След като загубиха почти 2 дни в ненужни спорове за нещо, по което имаше уж принципно единодушие – отхвърлянето на кабинета на "Има такъв народ", в дневния ред на парламента все още липсва точка, с която да бъдат гласувани членове и председатели на постоянни комисии. А междувременно в деловодството на Народното събрание вече „отлежават“ 36 законопроекта, сред които и този за промяна на параметрите на бюджета.

Днес служебният премиер Стефан Янев, както и служебният финансов министър Асен Василев отправиха поредна молба към депутатите да насочат вниманието си към актуализацията на бюджета. 

Защо е толкова важна?

Според Василев пари в хазната има, но те не могат да се харчат, ако не бъдат приети промени в разходната част на разчетите. Ако това не се случи, мярката 60/40 след 1 октомври няма да може да бъде продължена, под въпрос е и добавката за пенсионерите, както и парите за медиците на първа линия и изобщо финансирането на голяма част от допълнителните COVID мерки.

Парите по мярката 80/20 бяха осигурени само до май. Служебният кабинет осигури допълнителното финансиране чрез преструктуриране на други пера. При липса на актуализация плащанията по тях ще се наложи да спрат, категоричен е финансовият министър.

Преди дни медици обявиха, че излизат на протест, защото допълнителните 1000 лв. за работа на първа линия не са получавани от юни насам. „Възможно е да се наложи активирането на буфера от 398 млн. лв., който ще удари по парите за издръжка и заплати в силовите министерства“, каза Василев.

Investor.bg припомня, че според одобрения от правителството в края на юли оперативен план за борба с пандемията, заложеният 5% буфер по бюджетите на всички бюджетни организации възлиза на близо 578 млн. лв. С решения на кабинета от тези пари вече са похарчени 179 млн. лв. за здравния сектор, а останалите налични средства са в размер на 398 млн. лв., за които спомена и Асен Василев.

Има и нещо друго – дори в хазната да влязат допълнителни 2 млрд. лв., както се надява и обещава министърът, а преизпълнението на данъчните приходи да достигне 1,5 млрд. лв., тези пари не могат да се пипат без санкцията на парламента (чл. 26, ал. 10 от Закона за публичните финанси).

Създалата се ситуация на практика блокира всеки полезен ход на служебния кабинет и сериозно ощетява гражданите и фирмите, а конкретни „виновни“ няма. Масовата безотговорност на всички политически сили, споровете за министерски кресла и всички дребни заяждания накрая просто ще бъдат за сметка на народа, който ги избра и пред който те се заклеха.

От няколко дни служебният здравен министър намеква, че скоро България ще навлезе в „оранжевата зона” по разпространение на коронавируса. Според плана на здравното министерство за борба със заразата това налага да се предприемат ограничителни мерки. Не е ясно как ще бъде подкрепен пострадалия от тях бизнес, ако актуализацията на бюджета не бъде приета.

Вече многократно бе обяснено, че преизчисление на пенсиите не може да се прави без промяна в разходните пера на държавния бюджет и този на Държавното обществено осигуряване. Нужни са и промени в Кодекса за социално осигуряване.

В същото време последните месеци се забелязва трайно и сериозно ускоряване на инфлацията, а високите цени на електроенергията поставиха бизнеса в още по-неблагоприятна позиция.

Постигането на консенсус изглежда невъзможно

Именно с преизчислението на пенсиите не успя да се справи предишният парламент. След бурни дебати в началото на май депутатите приеха на първо четене промените в Кодекса за социално осигуряване, внесени от БСП, с които пенсиите, отпуснати до 31 декември 2017 година, се преизчисляват от 1 юли 2021 г., като индивидуалният коефициент се умножи по средномесечния осигурителен доход за страната за 2018 г.

Това обаче според ДПС бе „див популизъм“ и на практика представлява „празен чек“. От ИТН обявиха, че пари има, а „Демократична България“ пък бяха на противоположното мнение – средства за такава промяна няма.

С предложението на служебния кабинет за актуализация на бюджета на Държавното обществено осигуряване се предвижда вдигане на всички пенсии. Пенсиите на над 2,8 млн. българи ще се повишат, ако редовен кабинет одобри предложението им, а средно увеличението ще бъде 12,5%.

„Средната пенсия ще нарасне със 64 лв. Най-ниските – от 300 на 340 лв., а максималната – на 1500 лв. Социалната пенсия за старост ще стане 170 лв. Нарастването в ниските етажи на размерите на пенсии ще бъде малко по-голямо – около 14,3%, докато максималната ще нарасне с по-малък процент“, обясни ресорният министър Гълъб Донев през юли.

Служебното правителство предлага актуализацията на пенсиите да влезе в сила от октомври тази година. Целта е пенсионерите да излязат от линията на бедност.

По данни на Министерството на труда и социалната политика около 120 хил. пенсионери ще я прескочат след актуализацията. Донев посочи обаче, че около 940 хил. пенсионери ще останат под нея и след увеличението. 

Преизчисляването на пенсиите ще струва на месец около 133 млн. лв. на държавния бюджет.

Идеята обаче не се възприема съвсем от парламентарно представените партии и е много трудно да се предвиди дали е възможно да постигнат съгласие по такъв деликатен въпрос.

От ДПС настояват таванът на пенсиите да отпадне. От „Изправи се БГ! Ние идваме!“ пък са склонни да подкрепят принципно идеята на служебния кабинет, но заедно с БСП настояват за преизчисляване на пенсиите на база осигурителния доход от 2018 г. „Има такъв народ“ виждат пенсионната реформа догодина, а „Демократична България“ подкрепя актуализацията, но не споделят детайли как това да се случи.

Още в края на юли лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че партията му няма да подкрепи актуализация на бюджета, предложена от служебно правителство.

Ситуацията заприличва все повече на „Параграф 22“, защото освен актуализацията на бюджета за 2021 г., трябва да бъде разработен и приет и бюджет за следващата година, а това също не може да се случи със служебен кабинет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 2 rate down comment 1
IQ96
преди 2 години
Прав си, но в случая дупетатите са по-виновни. Докато си правят пи ар и сечено и изчегъртват, зимата като дойде супата (ако я има) ще е студена.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 2
dr.5rov
преди 2 години
Идва септември, октомври, ноември. Заигралата се помежду си върхушка да не забравя, че това са месеците в който у нас най-често са се случвали драматичните събития, които са я помитали. Честно казано, макар и лошо за всички, това може би е необходимо още веднъж. Тя просто не се справя със задълженията си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 3
data
преди 2 години
Това с тоя бюджет е доста аматьорско изпълнение
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 3
evlogi
преди 2 години
Забравяш и заложни къщи и дрехи втора употреба.Да Живей!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 3
abdul
преди 2 години
Ама какъв е проблема? За всичко друго има easycredit и мастъркард.Ще има бързи кредитчета за малки и големи.. рибоци.Пари бол.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 5
penman
преди 2 години
Льотчика е истински руски богатир и ще се справи с всичко! Масква е зад нас!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
evlogi
преди 2 години
Така като гледам, голям купон се очертава тази зима.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още