IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

На второ четене: депутатите приеха увеличение на максималния осигурителен доход

От април тази година той става 3400 лв., а минималният за самоосигуряващите се и земеделците - 710 лв.

22:57 | 22.02.22 г. 4
<p>
	<em>Снимка: </em>БГНЕС/ЗАРА РУСЕВА</p>

Снимка: БГНЕС/ЗАРА РУСЕВА

Максималният осигурителен доход у нас се повишава до 3400 лв., а минималният осигурителен доход за самоосигуряващите се лица и за земеделските стопани и тютюнопроизводители става 710 лв. Промените ще влязат в сила от 1 април тази година. Такива текстове приеха на второ четене депутатите при разглеждането на Законопроекта за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2022 г., съобщи БТА.

В момента максималният осигурителен доход е 3000 лв., докато минималният за самоосигуряващите лица и за регистрираните земеделски стопани и тютюнопроизводители е съответно в размер на 650 лв. и 420 лв. Увеличението на прага бе прието със 122 гласа "за" в залата и онлайн, 94 "против" и 6 въздържали се.

От ГЕРБ-СДС и ДПС предлагаха размера на максималния осигурителен доход да остане без промяна, а минималният осигурителен доход за земеделските производители да се увеличава поетапно. От ГЕРБ-СДС предлагаха минималният осигурителен доход на земеделските стопани да стане 470 лв., докато предложението на ДПС бе за 460  лв., но тези текстове не получиха подкрепа в пленарната зала. От Движението искаха и запазване на минималния осигурителен доход на самоосигуряващите се лица на 650 лв., но предложението също беше отхвърлено.

Десислава Танева от ГЕРБ-СДС отбеляза, че една трета от регистрираните земеделски производители ще бъдат засегнати от увеличението на осигурителния доход и допълнителната тежест ще ги принуди до отидат в сивия сектор.

Владимир Маринов от БСП обаче репликира, че никой няма да излезе в сивия сектор. Той посочи, че за тези, които се осигуряват на 420 лв., това не им гарантира достойни пенсии. "Вие защо не се осигурявате на 420 лв.? Вие доведохте земеделците до състоянието, в което са", заяви депутатът от левицата и коментира, че бившите управляващи многократно са предлагали увеличаване на минималния осигурителен доход за земеделските производители, но по молба на техния партньор ДПС, който тайно ги подкрепял, не са взимали тези решения.

Танева отвърна на критиките, като посочи, че е защитавала минималния осигурителен доход за земеделските стопани не защото ДПС са искали, а защото малките земеделски стопани са най-уязвими.

Хасан Адемов от ДПС отбеляза как в миналия парламент от БСП пламенно са защитавали тезата, че минималният осигурителен доход за земеделските производители трябва да се увеличава поетапно.

"Кога сте откровени – когато сте в управлението или когато сте в опозиция? Най-лесното нещо в този парламент е да обвържеш ГЕРБ с ДПС", коментира Адемов.

Според депутата от ГЕРБ-СДС Красимир Вълчев IT секторът трябва да бъде подкрепен и то не само като не се увеличава максималният осигурителен доход.

"IT секторът е силен и развит, защото вашето управление стоеше далече от него", репликира Настимир Ананиев от ПП.

Министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков отбеляза, че в парламента е подкрепял плановото увеличение на осигуровките за земеделските производители, но за седем години един не е дал план как да стане това. Той коментира, че вижда логика в искането за неувеличаване на дохода за земеделските производители, но не и за самоосигуряващите се лица и попита защо да обричат тези хора на ниски пенсии. "Няма как осигурителните вноски да стоят на ниски нива, а доходите да се увеличават", смята Гьоков.

"Изключително вълнуващо е да наблюдаваш управляващата коалиция как се оправдава, че не си спазва предизборните обещания", коментира Цончо Ганев от "Възраждане" в края на дискусията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 0
abdul
преди 2 години
вие се извинявате, ама депутатите го видяха, коригираха си закона и вече го гласуваха на 3700.. :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 1
Boicho Popov
преди 2 години
Благодаря за забележката, коригирано е и се извиняваме!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
evlogi
преди 2 години
Направо се чудя честно понякога тия хора гледат ли какво пишат?Не го ли прочитат после това,което са написали?Редактори уж би трябвало да имат?Ужас са просто.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
ceco666
преди 2 години
Симона, моля оправете подзаглавието:"От април тази година той става 3700 лв"защото така някои хора ще си помислят, че водите антиправителствена политика. А няма нужда да го правите, защото с решението си за вдигане на прага управляващата коалиция сама си нанася вреди.Други хора ще си помислят, че сте некадърни, особено за инвеститорска медия.Но най-лошото е, че ще докарате инфаркт на читателите си! Половината от тях го взимаме прага, а другата половина ни го плащат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още