IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лондонските банкери отново ще получат щедри бонуси

Очаква се в сектора да бъдат раздадени допълнителни възнаграждения на стойност около 7 млрд. лири

09:22 | 17.01.11 г.
Автор - снимка
Създател
Лондонските банкери отново ще получат щедри бонуси

Отново е време за бонуси в лондонското Сити. Факт, от който британското правителство е силно разгневено заради неуспешните опити да ограничи културата на раздаване на големи бонуси, свързвана с финансовия крах от 2008 година, отбелязва ДПА.

Въпреки че се очаква намаляване на бонусите с около 20 процента, фактът, че през 2010 г. повечето водещи банки отново отчетоха печалби означава, че ще бъдат раздадени щедри бонуси за общо близо 7 млрд. лири, съобщават медиите.

Две години след като държавата се намеси с финансови инжекции за милиарди във водещите банки във Великобритания, за ги спаси от крах, банкерите дадоха сигнал, че вече не искат да
бъдат наказвани заради най-тежката финансова криза от 30-те години на миналия век.

За две години банкерите се отказаха - неохотно - от бонусите си пред лицето на обществения гняв и неодобрението на политиците, но сега банковият сектор отново отчита печалби и
"ръкавицата е хвърлена".

"Имаше период на разкаяние и извинение. Този период трябва да свърши", каза при изслушване пред парламента Боб Даймънд, главен изпълнителен директор на Barclays Bank.

Банките трябва да плащат бонуси, за да възнаграждават поемането на рискове и да останат конкурентоспособни, заяви Даймънд, защитавайки практиките в сектора. Няколко дни преди изказването на шефа на Barclays британският премиер Дейвид Камерън призова банките да покажат сдържаност в изплащането на бонуси, най-вече банките, които бяха частично национализирани през кризата.

Погрешно е обаче да се тръгва "на лов за банкери", а "безразсъдството на банките" е било само една от причините за кредитния крах, заяви той.

Помирителният тон на Камерън бе в силен контраст със "суровата реторика" на Либералните демократи. Лидерът им Ник Клег заяви, че партията няма да "се ослушва", ако огромните и
"неприемливи" бонуси се завърнат в лондонското Сити. Правителството изтъкна плановете за въвеждане на данък върху банките във Великобритания и отбеляза, че продължава да преговаря с банките за изплащане на по-малки бонуси и по-високи равнища на корпоративно кредитиране.

Има обаче сигнали, че преговорите не се развиват успешно и според някои източници банкерите са заплашили да се оттеглят от дискусиите, предупреждавайки, че контролът може да нанесе поражения на британския сектор на финансовите услуги.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:22 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още