IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трише: ЕЦБ няма да приема като залог облигации на държави във фалит

Ако международните агенции понижат рейтинга на гръцките държавни облигации до ниво „фалит“, на Атина ще трябва да се помага на държавно равнище, твърди шефът на ЕЦБ

14:27 | 18.07.11 г.
Трише: ЕЦБ няма да приема като залог облигации на държави във фалит

Европейската централна банка няма да приема като залог по кредити облигациите на държави, намиращи се във фалит, заяви президентът на ЕЦБ Жан-Клод Трише в интервю, публикувано днес в германското издание на Financial Times.

От това следва, че ако международните рейтингови агенции понижат рейтинга на гръцките държавни облигации до ниво „фалит“, то „на Атина ще трябва да се помага на държавно равнище“, подчертава Трише.

„Ако страната се намира във фалит, ЕЦБ не може вече да приема облигациите на правителството й като залог за нови кредити“, заявява той.

Междувременно английското издание на Financial Times пише, че между ЕЦБ и германското правителство са възникнали значителни противоречия за условията за новата програма за финансова помощ за Гърция.

В Германия смятат, че в усилията за облекчаване на дълговото бреме на Гърция трябва да вземат участие и частните кредитори като отпишат част от вземанията си.

Според ЕЦБ обаче това може да доведе до „ограничен фалит“ на Гърция и да лиши страната от възможността да използва държавните си облигации като залог.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още