IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ прогнозира 3,5 - 4% растеж за румънската икономика през 2012 г.

Фондът е доволен от Румъния, препоръчва фискална дисциплина

18:46 | 01.08.11 г.
МВФ прогнозира 3,5 - 4% растеж за румънската икономика през 2012 г.

Румънската икономика се възстановява и е на път да регистрира значителен растеж през 2012 г. Властите обаче трябва да продължат с усилията за съкращаване на публичните разходи и реформирането на държавните предприятия.

Това е основното заключение на Международния валутен фонд (МВФ) за румънската икономика, пише EUBusiness.com.

„Икономическата активност се съживява. Прогнозираме, че брутният вътрешен продукт (БВП) ще нарасне с 1,5 на сто през 2011 г., подкрепен от силния износ и добрата селскостопанска година”, каза на пресконференция оглавяващият мисията на МВФ в Букурещ Джефри Франкс.

„Възходящият тренд ще продължи и през 2012 г., когато икономическият ръст ще достигне 3,5 – 4 процента”, допълни Франкс.

Франкс тъкмо приключи 10-дневна ревизия на румънската икономика и посочи, че всички цели, заложени в предпазното споразумение с фонда, са изпълнени. Очаква се скоро, на заседание на борда на директорите на МВФ, да бъде освободено и частичното плащане в размер на 480 млн. евро от кредитната линия за Румъния, която възлиза на 3,5 млрд. евро.

Джефри Франк обаче каза, че въпреки напредъка, румънското правителство трямва да внимава, за да избегне евентуални сътресения заради нестабилната световна икономика. „Фискалната дисциплина е задължителна и свиването на бюджетния дефицит под 3% през 2012 г. е ключов момент”, отбеляза Франк.

Румъния е поела ангажимент да намали дупката в хазната до 4,4 на сто през 2011 г. През 2010 г. бюджетният дефицит на страната беше 6,5 процента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:00 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още