IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франция ще иска гаранции от Гърция за изпълнение на ангажиментите

Гърция трябва да изпълни своята част от работата, за да получи втория спасителен пакет, заяви говорителка на френското правителство

16:32 | 14.09.11 г.
<p>
	Валери Пекрес. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Валери Пекрес. Снимка: Ройтерс

Франция ще поиска на днешната конференция гаранции от Гърция, че балканската държава ще постигне целите по отношение на бюджетния дефицит, поставени като условие за втория спасителен план за финансова помощ, заяви говорителката на френското правителство Валери Пекрес, цитирана от Ройтерс.

Пекрес посочи също, че Франция няма да направи никакво изявление след днешната среща на президента на страната Никола Саркози с германския канцлер Ангела Меркел и гръцкия премиер Георгиос Папандреу за кризата в Гърция и еврозоната.

„От една страна има ангажимент на кредиторите, което трябва да бъде финализирано, ... и ангажимент от гръцкото правителство и парламента за реализирането на поредица от мерки“, съобщи говорителката. „Това е предметът на днешното обсъждане“, добави тя.

Парламентите на държавите от еврозоната все още гласуват поправките в бюджета, които се налагат след споразумението на лидерите от еврозоната от 21 юли за втори спасителен финансов пакет за Гърция, но според Пекрес Гърция трябва да свърши своята част от работата.

„Този план бе потвърден от Международния валутен фонд“, подчерта тя. „Това е заслужаващ доверие план за връщането на Гърция в правия път. Искаме гаранция, че обявеният план за възстановяване ще бъде реализиран“, каза още говорителката на френското правителство.

Европейски политици вече заплашиха, че могат да блокират превеждането на следващия транш от първия спасителен пакет за Гърция заради изоставането във финансовите параметри, но Пекрес обяви, че на заседание на правителството Саркози е препотвърдил решимостта си и тази на Меркел за спасяването на Гърция. „(Той препотвърди) монолитността на френско-германското партньорство да бъде защитена еврозоната“, отбеляза тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:02 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още