IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меркел: Спасяването на еврото изисква време

Полша предлага на Гърция да се обърне към Парижкия клуб на кредиторите за преструктуриране на дълговете си, позовавайки се на собствения си опит

18:51 | 13.09.11 г. 3
<p style="text-align: center; ">
	Меркел жестикулира по време на общата пресконференция в Берлин с финландския премиер Юрки Катайнен.<br />
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Меркел жестикулира по време на общата пресконференция в Берлин с финландския премиер Юрки Катайнен.
Снимка: Ройтерс

Германският канцлер Ангела Меркел потвърди решимостта си да спаси преживяващата криза обща европейска валута на пресконференция в Берлин след среща с финландския премиер Юрки Катайнен, съобщи ИТАР-ТАСС.

Държавите в еврозоната „са убедени, че стабилността на европейската валута ще бъде осигурена“, посочи Меркел. „Но това няма да бъде постигнато с реализирането на една мярка, тъй като става дума за много дълъг, поетапен процес“, призна тя.

Поради това „важно е да се действа бързо в посока на разширяване на спасителния чадър за еврото – Европейския фонд за финансова стабилност“, смята германският канцлер.

Според нея в борбата срещу дълговата криза „трябва да бъдат санирани бюджетите, да бъде укрепено доверието на пазарите и да се повиши конкурентоспособността“. „Това означава, че тогава ще можем някога да си възвърнем дълговете“, твърди Меркел.

Тя предлага да бъдат изчакани резултатите от експертната оценка  за състоянието на гръцката икономика от представители на Европейския съюз, Международния валутен фонд и Европейската централна банка.

При това германският канцлер изрази оптимизма си, че държавите членки на еврозоната „ще постигнат общо решение по въпроса“ с допълнителните гаранции, които Финландия иска от Гърция срещу предоставянето на допълнителната помощ. „Аз съм абсолютен оптимист, че ще успеем да го постигнем“, подчерта тя.

Междувременно РИА Новости съобщи, позовавайки се на вицепремиера на страната Валдемар Павлак, че Полша предлага на Гърция да се обърне към парижкия клуб на кредиторите за решаване на проблемът с дълговете си.

„Нужни са точните мерки, които вече са доказали своята ефективност“, смята Павлак.

„Що се отнася до Гърция, тя трябва да се възползва от опита на организации като Парижкия клуб, който е извършил преструктуриране в няколко десетки държави“, добавя той.

Полският вицепремиер припомня, че в когато Полша се опитваше да се избави от своето комунистическо минало и да възстанови икономическата си система, именно Парижкият клуб е помогнал на страната да намали дълговете си с 50%.

Според него Гърция може да използва полския опит в преговорите с кредиторите и действията за преструктуриране на дълговете.

„Не трябва да се правят политически изявления, че фалитът на Гърция е под контрол, тъй като това води само до по-нататъшно дестабилизиране на ситуацията на пазарите. Напротив, държавните и частните ведомства трябва да провеждат преструктуриране, за да стабилизират положението в Гърция по цивилизован начин“, убеден е той.

Историята на Парижкия клуб започва от 1956 г., когато нуждаещата се от икономическа помощ Аржентина се съгласила да се срещне с кредиторите си в Париж.

Оттогава Парижкият клуб е подписал 422 споразумения с 88 задлъжнели държави и е преструктурирал дългове на обща стойност 553 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
Ogibogi
преди 12 години
Гърците (маляките) ще се запишат в историята като унищожителите на Европа от 21 век!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
Хора, които тръгват да се разхождат по въздуха на сто и петдесет стъпки височина, обикновено не споделят преживяванията си впоследствие. много добра мисъл на Тери Пратчет. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
dean.jordanov
преди 12 години
бабо.. много се бавиш и после ще има ефекта на синдрома на изненадания удавник...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още