IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Финландия може да не участва в спасителния план за Гърция

Това дали ще участваме в спасителния план за Гърция зависи от предоставянето на гаранции, че ще получим парите си обратно, посочва премиерът на страната Юрки Катинен

17:23 | 07.09.11 г.
Автор - снимка
Създател
Финландия може да не участва в спасителния план за Гърция

Финландският премиер Юрки Катинен заяви, че страната му може и да не се включи във втория спасителен план за Гърция, ако финландските искания за гаранции срещу отпуснатите суми не бъдат удовлетворени, съобщава Bloomberg.

Това е „реална възможност“, заяви Катинен пред репортери днес в Хелзинки. „Всичко зависи от предоставянето на гаранции“.

Финландия е в центъра на дебата за предоставяне на гаранции, който застрашава да дерайлира втория спасителен пакет за Гърция и да задълбочи допълнително европейската дългова криза. По-рано този месец Катинен обеща да намери схема, която да задоволи исканията на неговата страна за допълнителни гаранции, без това да ощетява останалите членки на еврозоната и кредиторите.

„Гаранциите са малък детайл от целия пакет“, казва Катинен. „Търсим решение, но не може да чакаме вечно, тъй като проблемът трябва да бъде решен в следващите няколко дни“.

Доходността по 10-годишните гръцки ДЦК за първи път надхвърли границата от 20%. Разликата в доходността, или спредът, между 10-годишните гръцки ДЦК и еквивалентните германски облигации достигна рекордните 1 817 базисни пункта, или 18,17 процентни пункта. Доходността по двугодишните гръцки облигации се повиши със 111 базисни пункта до 53,42%.

Дебатът около поисканите от Финландия гаранции е само една от многобройните заплахи за стабилността на еврозоната. В Гърция, така наречената тройка - Международният валутен фонд (МВФ), Европейската комисия (ЕК) и Европейската централна банка (ЕЦБ) - отложи представянето на поредната оценка за изпълнението на поетите от Атина ангажименти, след като гръцкото правителство прогнозира по-дълбока рецесия.

В Италия - третата по големина икономика в еврозоната - решимостта за приемането на мерките за бюджетни съкращения изглежда губи инерция.

Финландия иска да е част от спасителния план за Гърция, посочва Катинен.

Финландия, която беше принудена да изостави двустранното споразумение с Гърция, даващо гаранции за предоставените от Хелзинки средства, сега трябва да намери решение, което да е съобразено с приоритетния кредитен статус на МВФ. Базираният във Вашингтон фонд, който досега е осигурил една трета от парите за спасителните пакети за Европа би се противопоставил на всяка сделка, която не зачита приоритетния статус на организацията при събирането на кредити, посочват източници близки до МВФ, цитирани от Bloomberg.

Клаузата, предоставяща възможността за гаранции, приета от лидерите на ЕС на 21 юли, предизвика вълна от критики, след като беше обявена на 16 август. Австрийският финансов министър Мария Фектер предупреди, че финландската сделка може да провали механизма за стабилизиране на еврозоната, докато Михаел Мейстер, говорител на Християндемократическата партия на германския канцлер Ангела Меркел заяви, че подобно споразумение ще е „фатално“ за спасителния план.

Вчерашната среща на финансовите министри на Германия, Холандия и Финландия - страни с ААА кредитен рейтинг – не доведе до положителен резултат, каза холандският финансов министър Ян Кийс де Ягер.

Катинен отхвърли и възможността за въвеждането на общи европейски облигации с аргумента, че това ще означава споделяне на тежестта на чужди дългове.

Ягер заяви, че следващият транш от спасителния план за Гърция не може да бъде изплатен, освен ако гръцкото правителство не изпълни поетите ангажименти. Така холандският финансов министър повтори предупрежденията отправени от германския му колега Вофганг Шойбле.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:17 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още