IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК ще прави внезапни проверки за шенгенските правила

Възстановяването на граничния контрол при извънредни ситуации може да е в рамките на 30 дни, реши Европейската комисия

17:23 | 16.09.11 г.
Автор - снимка
Създател
ЕК ще прави внезапни проверки за шенгенските правила

Експерти от Еврокомисията ще правят предварително обявени и внезапни проверки за това как европейските държави спазват шенгенските правила. Това съобщи Европейската комисия, която днес представи конкретни предложения как да се укрепи Шенгенското пространство с цел да се гарантира свободното движение на стотици хиляди граждани на ЕС и граждани на трети държави. Мотивите за промените са, че сегашната система на проверки не е достатъчно ефективна.

Укрепване на управлението на Шенгенското пространство

Съществуващите инструменти за наблюдение и отстраняване на слабостите не са достатъчни, отчитат от ЕК. Затова прилагането на шенгенските правила ще се проверява чрез предварително обявени и внезапни проверки в дадена държава-членка. Проверките ще правят ръководени от ЕК екипи от експерти от други държави-членки и Frontex.

След всяка проверка ще се изготвя доклад, в който ще се посочват евентуалните слабости и ще се дават ясни предложения за коригиращи действия и крайни срокове за тяхното изпълнение. В отговор проверената държава-членка ще трябва да изготви план за действие и да изпълни препоръките.

Два пъти годишно ще се прави преглед на състоянието на Шенгенското пространство.

Нов механизъм за вземане на решения

Възстановяването на граничния контрол при извънредни ситуации може да е в рамките на 30 дни, реши още ЕК.

Настоящите правила, с които се уреждат пътуванията без паспорт в 25 европейски държави, позволяват на националните органи при извънредни обстоятелства временно да възстановяват граничния контрол при сериозна заплаха за обществения ред. Тъй като подобни мерки оказват влияние върху цялото Шенгенско пространство, възможността да се възстановява граничният контрол по вътрешните граници трябва да се управлява на европейско равнище по прозрачен начин.

Според новите правила решенията за повторно въвеждане на граничен контрол на вътрешните граници за предвидими събития (например големи спортни или политически срещи) ще се вземат на европейско равнище. Това ще става след предложение от ЕК, подкрепено с квалифицирано мнозинство от експертите на държавите-членки. Като общо правило граничният контрол може да бъде разрешен на определени граници за подновяем период от 30 дни.

Държавите-членки ще могат да предприемат едностранни действия за повторно въвеждане на гранични проверки, когато са изправени пред непредвидени извънредни ситуации, изискващи незабавни действия, но само за 5 дни. След това ще трябва да бъде взето решение на равнище ЕС, ако е необходимо удължаване на този срок.

В случай на сериозни пропуски в прилагането на шенгенските правила, например ако дадена държава-членка не съумява да охранява по необходимия начин даден участък от външната граница на ЕС, могат да се предприемат мерки за подкрепа като техническа и финансова подкрепа от ЕК, държавите-членки, Frontex или от други агенции като Европол или Европейската служба за подкрепа в областта на убежището (EASO).

Ако сериозните пропуски продължават да са налице въпреки предприетите мерки за подкрепа, може да се вземе решение за разрешаването на временно повторно въвеждане на граничен контрол на вътрешните граници. Такава крайна мярка ще бъде предприемана на равнище ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:09 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още