IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франция преминава към режим на строги икономии до 2016 г.

Целта е постигането на нулев бюджетен дефицит, което не се е случвало от 1975 г.

16:34 | 07.11.11 г. 1
<p>
	Франсоа Фийон. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Франсоа Фийон. Снимка: Ройтерс

Френският премиер Франсоа Фийон обяви план за икономии и за увеличаване на приходите в бюджета, за да може бюджетният дефицит през 2016 г. да достигне нулеви стойности от очакваните 4,5% от брутния вътрешен продукт за 2012 г., съобщи РИА Новости.

Новите икономии са извън обявените през август мерки за спестяване на 12 млрд. евро през настоящата и следващата година и трябва да помогнат на Франция да запази своя максимален кредитен рейтинг.

„За да постигнем нулев дефицит през 2016 г., трябва да бъдат открити допълнително 65 млрд. евро. Да направим това изключително за сметка на повишаване на данъците, както ни съветва опозицията, няма да се получи. Затова ще тръгнем по пътя на съкращаването на държавните разходи“, каза Фийон.

„Дойде времето да насочим френските усилия. С президента имаме само една цел – да предпазим френските граждани от сериозните трудности, пред които са изправени в момента много европейски държави. Мисля, че нашите граждани вече усещат рисковете за нашата прехрана и бъдеще, предизвикани от дефицитите и дълговете. Фалитът вече не е абстрактен термин. Нашата финансова, икономическа и социална независимост изисква продължителни колективни усилия и дори някои жертви“, добави той, цитиран от ВВС.

Според правителствения график през 2013 г. бюджетният дефицит трябва се свие до 3% от БВП, а през 2014 г – до 2%, което означава намаляване на разходите с 11,6 млрд. евро през 2013 г. и още 7 млрд. евро през 2012 г.

„Балансът между приходи и разходи трябва да бъде постигнат през 2016 г., а това не се е случвало от 1975 г“, посочи премиерът.

По думите му допълнителните бюджетни усилия трябва да забавят ръста на държавния дълг до 65 млрд. евро през 2016 г., като по този начин с отчитането на кризата и „благодарение на реформите и икономиите дефицитът за петте години ще нарасне с едва 36 млрд. евро.

„Това не трябва да влияе на икономическия растеж, затова всички мерки не поставят под въпрос структурната политика в подкрепа на икономическия ръст, иновациите и пенсионирането“, подчерта той.

Последна актуализация: 12:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
tudjarov
преди 12 години
Защо да не си помечтае човека.Надежди- говежди на прага на действителността в Европа,която няма как да заобиколи Франция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още