IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франция разполага с резервен фонд от 6 млрд. евро

Страната ще изпълни поетите ангажименти за намаляване на държавния дълг, уверява премиерът Франсоа Фийон

22:48 | 14.11.11 г. 1
Франция разполага с резервен фонд от 6 млрд. евро

Френският премиер Франсоа Фийон е заявил, че страната е предвиждала възможността за слаб ръст на икономиката през 2012 г. и е създала за подобен случай резервен фонд от 6 млрд. евро, съобщи ИТАР-ТАСС.

Средствата от фонда ще могат да бъдат използвани в рамките на бюджета за 2012 г., който в момента се обсъжда в парламента на страната, е казал Фийон.

„Това ще стане в случай, че ръстът на френската икономика се окаже под нивото от 1%, очаквано от правителството“, е посочил той.

Освен това премиерът е подчертал, че Франция ще спази поетите ангажименти за намаляване на държавния дълг.

„Искам да уверя Европейската комисия, че Франция ще изпълни поетите ангажименти за намаляване на държавния дълг“, е отбелязал той.

През миналата седмица подобни уверения направиха и френският министър на финансите Франсоа Бароан, и министърът за бюджета и правителствен говорител Валери Пекрес.

ЕК обаче призовава Франция да предприеме допълнителни мерки за строги икономии на държавни средства.

Според експерти ако страната не го направи, бюджетният дефицит ще достигне 5,1% от брутния вътрешен продукт на страната през 2013 г. въпреки уверенията на властите, че целта от 3% е постижима.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:02 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
EMONED
преди 12 години
При държавен дълг на Франция около 1,7 трилиона евро, което е над 86% от брутния вътрешен продукт, бюджетен дефицит над 150 милиарда евро и сриващ се рейтинг, с този резервен фонд от 6 млрд. евро сте решили всички проблеми, че даже и нашите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още