IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За Франция набирането на капитал вече е два пъти по-скъпо, отколкото за Германия

Разликата между доходността на френските и немски правителствени облигации достигна нов рекорд, натискът върху Франция се засилва

13:12 | 15.11.11 г. 5
Автор - снимка
Създател
За Франция набирането на капитал вече е два пъти по-скъпо, отколкото за Германия

Пазарите продължават да засилват натиска си върху Франция и днес, като това се изразява в ново увеличение на доходността по десетгодишните правителствени облигации на страната. Тя се повиши значително в началото на днешната търговия в Европа и достигна 3,5 на сто.

Обезпокоително е и това, че днес бе поставен нов рекорд в разликата, която носят правителствените облигации на Франция и Германия. Тя достигна до 172,6 базисни пункта, което означава, че за десетгодишните немски облигации инвеститорите изискват доходност от 1,775 на сто.

Изчисленията показват, че за Франция в момента е двойно по-скъпо да набира капитал от финансовите пазари, за да финансира нуждите си, отколкото на Германия. Все пак на този етап изискваната от инвеститорите доходност е далеч под нивата, при които Гърция, Португалия и Ирландия потърсиха международна подкрепа.

Това се случи при достигането на доходност по облигационните емисии от над 7 на сто.

Същевременно бе разпространена информация, че икономическото състояние на Франция не е особено съвместимо с най-високия кредитен рейтинг ААА, който към момента се присъжда на страната. Изводът е от проучване на германската банка Berenberg и изследователския център The Lisbon Council, съобщава от Франс прес.

Сред шестте страни с рейтинг тройно А Франция е получила най-ниската оценка в проучването, в което Париж е поставен на 13-а позиция от 17-те страни от еврозоната.

"Резултатите са твърде посредствени за страна, която иска да бъде лидер", се казва в проучването. В него се отчитат растежа, конкурентоспособността и способността за обслужване на държавния дълг.

Изчисленията поставят Франция между Испания (на 12-о място) и Италия (на 14-о) - двете страни, които в момента се следят внимателно от пазарите и рейтинговите агенции. Това би могло да се приема като знак, че Франция също е застрашена от разпространение на дълговата криза, посочват авторите.

Със своето тройно А, Франция би трябва да се намира по-близо в класацията до страни като Германия, Холандия и Финландия - смятани за "добродетелни" в ЕС и също с оценка ААА на рейтинговите агенции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:49 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 0
supertrader
преди 12 години
Не е възможно да се продължи по този начин , общите евро облигации - ДЦК не са кой знае каква централизация. Ще се блокира печатницата за печатане на пари в бекграунд каквато всъщност представляват подобни книги. Редно е и тези които ги купуват при положение че им се обещава фантасмагоричната доходност от 7% да го отнесат и да понесат някакви загуби - алчни са и се нахакват в пирамидата.Не знам може и втория вариант да съществува само ЕС без ЕЗ да е за предпочитане от гледна точка на това че така могат да разплачат китайците и руснаците , но ще ударят силно по икономиките в ЕС , ще настане голям бардак.Така или иначе всички с големи бюджетни дефицити , лапали чрез ДЦК ще бъдат ударени чрез пазара. Това за Франция е едва началото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 0
tigerdragon
преди 12 години
"Некои съображения" по първия вариант, за който говориш. Виж, сигурно наистина има тясно икономическа логика, щом има обща валута, да имат и общи данъци, общи финанси, общо правителство... (по-скоро обратното няма логика). ок.Но това е нещо много сериозно. Това е идеята за СЕЩ. Означава загуба на независимост на държавите, централизация на ЕС до степен всичко да се решава от някакъв "цар, който е много далече", толкова далече, че никоя отдална държава няма да има никакъв контрол върху това управление... Това е много опасна идея!То няма никаква политическа логика в тоя момент: Адски компроментираният ЕС да засилва правомощията си и да се централизира. Надявам се, че е невъзможно да го прокарат политически.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
tigerdragon
преди 12 години
Ха-ха-ха. Точно. Може би Французите нещо са станали неудобни политически... Та ги притискат сега, напомнят им: "Всяка жаба да си знае гьола." Имаше и преди предупреждения - нали преди няколко седмици някоя от рейтинговите агенции беше говорила, че не е изключено понижаването на рейтинга на Франция. "Стреля се с еднократно предупреждение."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
supertrader
преди 12 години
Дори доходността им е ниска все още , те харчат упорито повече отколкото могат да си позволят и пазарите трябва да им го покажат. Освен това вдигат крак заедно с Германия да ги подковават , а икономиката им е от друга кръвна група.Дано се усетят и бъдат по настоятелни , ЕЗ да се реформира и на ЕЦБ да се дадат права на кредитор от последна инстанция ..съответно и този панаир всеки в ЕЗ да си има собствени ДЦК да му се види края. Има и друг вариант - няма да има ЕЗ , ще има само ЕС ..съответно и евро няма да има и дано са със здрави *** тези които са се наджипкали с евра - най стабилната валута на Света...е поне така я сънува Меркел със сигурност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
BigBear
преди 12 години
Сезонът за обстрелване на френския дълг е отворен. :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още