IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предприемачеството като алтернатива на стабилната служба пред младежите в Европа

Образованието и квалификацията няма да преборят високата младежка безработица, опасява се Петер Матиашич, президент на Европейския младежки форум

22:02 | 24.11.11 г. 5
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Образованието, стажовете и квалификацията може да се окажат недостатъчни за борбата с младежката безработица, коментира Петер Матиашич, президент на Европейския младежки форум, пред EurActive.com.

Решението е младите хора да се захванат с предприемачество, смята той.

“Ако в бъдеще останат много малко незаети работни места, образованието и квалификацията ще бъдат решение с временен характер. Отговорът е в насърчаването на предприемачеството”, заяви той.

В Европа в сравнение със САЩ броят на младите предприемачи е изключително нисък. Според данни на Европейския съюз само 4% от хората между 15 и 24 г. и 9% от тези между 25 и 29 години са управлявали собствен бизнес през 2009 г.

Петер Матиашич посочва, че основната причина младите хора да предпочетат статута на служител пред този на предприемач е сигурността. “Хората предпочитат редовния и сигурен доход, стабилната работа и социалната защита чрез осигуровки или застраховки”, пояснява той, като допълва, че в някои европейски култури собственият бизнес дори е възприеман като твърде рисково занимание.

Президентът на Европейския младежки форум посочи, че предприемачите се възприемат повече като хазартни типове, отколкото като бизнесмени.

В момента единствената алтернатива на младите хора без работа и без опит са стажовете. Те обаче са твърде несигурни като професионална перспектива, а често младежите не придобиват никакви нови знания или учения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:27 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 0
Lazy
преди 12 години
Всъщност си права за социалистическа Европа, но не е проблема в данците само, дори не е там основния. Основния проблем е че ЕС много се меси в разпределението на благата. Респ. за да направиш НЕЩО, трябват контакти, кандидатстване по европроекти и прочие неща, което младите не умеят, няма как да умеят. Те имат ИДЕИ, но в Европа с идеи си до никъде, трябват КОНТАКТИ и опит с бюрократите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 2
Ricco
преди 12 години
Хората предпочитат редовния и сигурен доход, стабилната работа и социалната защита чрез осигуровки или застраховкиАми така ще е като социалистическа Европа е натоварила предприемачите до шията със задължения от всякакъв характер. Никой не е луд да се мори и да рискува, а после да получи колкото или дори по-малко от останалите. Социалните защити в Европа трябва драстично да се намалят и да останат само на минимално ниво. Всичко нагоре трябва да е доброволно. А ако на синдикатите ни им харесва, никой не им пречи да заместят сегашните високи задължителни нива със същите такива, но доброволни и организирани от тях. Иначе, сегашната ситуация е просто самоубийствена.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 2
orf
преди 12 години
Ох, Котьо, ти ли си по-добрата част? .....сякаш си ти на снимката !... НО! Внимавай ! Аз също ти пожелавам да се сбъднат желанията ти! Дано, стискам ти палци и не се шегувам, 'по-добра част' ..... надали нещата са толкова прости обаче. Просто се написва една директива, формулират се цели, желания и ....готово! Все пак....дано си прав и тия до тебе! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 2
Pyramid
преди 12 години
Така ли? Н-н-не думай! ;-)Не е лесно, но, определено, е по-сладко и по-интересно, пич.Освен това, бъркаш "настоящето на еди-кого си" и бъдещето на по-добрата част....ама ти си знаеш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
orf
преди 12 години
Какви прекрасни, но безсмислени пожелания! Предприемачество....ала бала!.... Кибичене пред телевизорите и интернет - това е бъдещето на младите, също и на елита, няма какво да се лъжем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още