IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Камерън: Великобритания не е убедена, че се налага промяна в договора за ЕС

Британският премиер посочи, че ако се стигне до предоговаряне на Лисабонския договор, то промените трябва да съвпадат с интересите на Обединеното кралство

21:09 | 02.12.11 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	Британският премиер Дейвид Камерън и френският президент Никола Саркози. Снимка: Ройтерс</p>

Британският премиер Дейвид Камерън и френският президент Никола Саркози. Снимка: Ройтерс

Великобритания не е убедена, че се налага промяна в договора за Европейския съюз, за да бъде преодоляна дълговата криза в еврозоната, заяви днес британският премиер Дейвид Камерън, след като обсъди с френския президент Никола Саркози плановете за по-твърдо управление на финансите в съюза, съобщава Ройтерс.

След срещата си със Саркози в Париж Камерън каза, че кризата има неблагоприятно отражение върху британската икономика и изрази надежда за успешен изход от срещата на върха на ЕС следващата седмица, на която ще бъде представен френско-германският план.

Лондон иска да помогне за излизането от кризата, добави той пред репортери, но повтори позицията си, че ако се стигне до предоговаряне на Лисабонския договор, то промените трябва да съвпадат с интересите на Великобритания.

Според Камерън еврозоната се нуждае от това нейните институции "да застанат зад валутата" с цел да убедят пазарите, че разполагат с необходимата мощ и че има истинска конкуренция, за да може блокът да функционира правилно. "Нито едно от тези неща не изискват промяна в договора, но ако има промяна в договора, ви уверявам, че ние ще продължим да защищаваме и изтъкваме интересите на Великобритания", каза Дейвид Камерън, преди да се качи на влака за Лондон.

Вчера Никола Саркози очерта в реч представата си за промени в европейския договор с оглед създаването на по-централизиран контрол върху националните бюджети. На срещата си с Камерън днес той искаше да разсее опасенията му, че преоформянето на системата за управление в ЕС ще намали британското влияние, посочва Ройтерс. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:49 | 27.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
donmuftacho
преди 12 години
абе кога ли ще го разкарат тоя троянски кон от Европа, 0лев принус до момента за развитието на Европа само ЛАПАТ, ВЪН!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
orf
преди 12 години
.......по-централизиран контрол върху националните бюджети. Toлкоз приказки за една ясна от самото начало работа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още