IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Испания премина успешно първия сериозен тест на пазарите за годината

Мадрид пласира 10-годишни облигации при понижена доходност, а Франция набра 9,5 млрд. евро от продажбата на дълг

15:29 | 19.01.12 г. 3
Испания премина успешно първия сериозен тест на пазарите за годината

Испания премина успешно първия сериозен тест на инвеститорското доверие за годината. Мадрид успя да набере общо 6,6 млрд. евро от продажбата на дългосрочен дълг при поставена цел от 4,5 млрд. евро, съобщи Ройтерс.

От аукциона на 10-годишните облигации страната набра 3 млрд. евро при доходност от 5,4%, което съвпадна с очакванията на анализаторите. Лихвата по дълговите книжа е със 150 базисни точки под нивото й от последната продажба на 10-годишни облигации от ноември миналата година.

От продажбата на облигации с матуритет 2016 г. и 2019 г. Мадрид си осигури още 3,6 млрд. евро. След аукциона на вторичните пазари доходността по 10-годишните испански дългови книжа нарасна с 9 базисни точки до 5,28%.

В последните седмици Испания доста успешно пласира на пазарите краткосрочен дълг. Според агенцията това вероятно се дължи на свежата ликвидност, която наскоро Европейската централна банка (ЕЦБ) наля в банковата система на еврозоната под формата на 3-годишни заеми.

Същевременно Франция без затруднения набра от пазарите 9,5 млрд. евро, въпреки че в края на миналата седмица Standard&Poor's понижи топ рейтинга на страната до АА+.

На вторичните пазари доходността по 10-годишните френски облигации достигна почти 3%. За сравнение, към края на миналата година лихвите едва не преминаха 4 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
rover
преди 12 години
И аз се досетих, че е станало така. И къде отиват (отиваме)? Всичко си продължава по стария начин, с надеждата че някъде там в светлото бъдеще, някак си....ще се поправят нещата. Някой беше написал за Франция, че растежът за отминал период е ...зеро. И как ще се връщат тези пари? Докога фалшив стандарт и живот назаем?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
Батя
преди 12 години
Ако е така това се вижда веднага в бюлетините на ЕЦБ.Така че конспирация няма. Просто ги купуват ЕС-банки с евтини пари взети от ЕЦБ. Това е начина да се преодолее кризата и страха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
d333
преди 12 години
Що се правят на интересни?!.... Няма ли кой да каже, че не ги продават на "пазара" ами им ги изкупува ЕЦБ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още