IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

S&P: Дългът на Гърция може да се окаже неустойчив дори при 70% отписване

Тъй като само малка част от инвеститорите се съгласяват на отписване, то съкращаването вероятно няма да представлява достатъчно облекчение на дълговото бреме

16:40 | 09.02.12 г. 1
S&P: Дългът на Гърция може да се окаже неустойчив дори при 70% отписване

Международната рейтингова агенция Standard and Poor`s обяви, че дългът на Гърция може да не се окаже устойчив дори при отписване на 70% от номиналната му стойност, за което се водят преговори с частните кредитори, предаде Ройтерс, като се позова на съобщение на агенцията.

„Тъй като само малка част от инвеститорите се съгласява на отписване, а публичният сектор не е съгласен или се съгласява само отчасти, то съкращаването вероятно няма да представлява достатъчно облекчение на дълговото бреме, за да направи дълга устойчив, като се отчете прогнозата за брутния вътрешен продукт“, заявява анализаторът в Standard and Poor's Франк Гил.

От агенцията предупредиха за понижаване на дългосрочния рейтинг на Гърция до „избирателен фалит“ от настоящия СС, но само за периода, в който правителството ще извърши замяна на старите облигации с нови с по-дълъг матуритет.

По думите на Гил след това рейтингът на Гърция отново ще бъде повишен, макар че ще остане на ниско равнище.

Гърция води преговори за „доброволно“ преструктуриране на дълга ѝ към частните инвеститори, което може да доведе до отписване на 70% от номиналната му стойност, която е в размер на 200 млрд. евро.

Програмата трябва да бъде одобрена бързо, тъй като в противен случай балканската държава е застрашена от фалит на 20 март, когато трябва да плати 14,5 млрд. по свои държавни облигации.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
dean.jordanov
преди 12 години
Платиха и дълговете, вече. Няма смисъл да се дъвче повече тази тема май.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още