IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС съгласува правила за обуздаване на пазара на деривати

Въвеждането им до голяма степен ще се извърши до края на годината

12:03 | 10.02.12 г.
ЕС съгласува правила за обуздаване на пазара на деривати

Чрез принудата за повишаване на прозрачността правилата вероятно ще се окажат предизвикателство за около половин дузина големи банки, които в момента доминират пазара, като например Deutsche Bank, Barclays , Goldman Sachs, JP Morgan, Bank of America and Citigroup.

Те създават подобни продукти за потребителите и търгуват с тях помежду си.

САЩ бяха по-бързи във въвеждането на контрол, установявайки регулаторна рамка за дериватите през 2010 г. като например тази за хеджиране на риска от ценовите колебания при петрола, газа и останалите пазари на суровини.

Цената на дериватите (опции, фючърси, суопови или форуърдни сделки) зависи от базовия актив. Такива договори могат да бъдат сключвани между страни, които са определили условията, при които се стига до плащане.

Пазарът на деривати, описан веднъж от легендарния инвеститор Уорън Бъфет като оръжие за масово финансово поразяване, е до голяма степен нерегламентиран. Например непрозрачният характер на пазара на застраховките за защита срещу фалит (credit default swaps – CDS) затрудни прогнозирането на краха на гръцкия държавен дълг или драматични събития от подобен мащаб.

Според новите европейски правила, които бяха обсъдени с финансовия сектор, преди преговорите да се прехвърлят в ЕП и държавите-членки на ЕС, всички сделки с CDS ще бъдат записвани, като по този начин се цели да бъде улеснено прогнозирането.

Разписването на законите за регулиране на дериватите в Европа раздели трите големи сили в региона – Германия, Франция и Великобритания, като последната се стреми да запази лондонското Сити, което осигурява 9% от брутния вътрешен продукт на страната и заедно с Ню Йорк доминира на пазара на деривати.

Част от анализаторите виждат рискове и при новия режим и смятат, че регулаторите ще бъдат силно затруднени в опита си да следят толкова обемен пазар.

„Чрез централизираното уреждане на сделките съсредоточавате драматично риска в една организация, подобна на третата страна в сделките“, заяви Греъм Бишъп, съветник на кредитни институции по финансовата политика на Европа. „Трябва да бъдем внимателни тези организации да не се превърнат във финансови ядрени бомби“, добави той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:50 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още