IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС съгласува правила за обуздаване на пазара на деривати

Въвеждането им до голяма степен ще се извърши до края на годината

12:03 | 10.02.12 г.
ЕС съгласува правила за обуздаване на пазара на деривати

Дипломати от Европейския съюз и Европейският парламент са се споразумели вчера да променят основно регулацията на пазара на деривати, който е на стойност приблизително 700 трлн. долара. По този начин ще бъде улеснен контролът върху една от най-непрозрачните области във финансите, съобщи Ройтерс.

Новият режим, който ще бъде до голяма степен въведен до края на тази година, ще направи основни промени на пазара, който процъфтяваше в десетилетието преди икономическия крах и бе обвиняван за засилването на кризата чрез укриване на рискове от регулаторните органи.

Според новото законодателство в ЕС банките, хедж фондовете и останалите купувачи и продавачи на деривати ще бъдат насърчени да излязат от нерегулирания извънборсов пазар, на който се извършват почти 95% от сделките.

„Епохата на непрозрачност и сенчести сделки приключи“, заяви Мишел Барние, европейски комисар за вътрешния пазар, който отговаря за пренаписването на правилата с цел реформиране на финансовия сектор. „Това е ключова стъпка в усилията ни до установим по-сигурна и по-стабилна регулаторна рамка за европейските финансови пазари“, добави той.

В миналото бе обичайна практика договори за десетки милиони евро да бъдат записани само на факс, като само участващите страни бяха запознати с подробностите. По новите закони това ще се промени, като по-голямата част от търговията ще бъде стандартизирана така, както се извършва при откритите сделки.

Уреждането на сделките ще става централизирано, като това ще ги направи по-лесни за наблюдение. Онези, които не се придържат към промените или пък трети страни като LCH Clearnet в Лондон, които действат като посредници между купувача и продавача, ще трябва да направят по-високи капиталови разходи, за да отразят допълнителния риск.

Новите правила означават, че всички сделки трябва да бъдат записвани, независимо дали има или няма осъществена размяна.

Надзорните органи се надяват, че това ще направи по-лесно наблюдението и намесата на пазара, ако е необходима, за да се избегне повторение на хаоса около краха на Lehman Brothers през 2008 г., когато се доказа, че е трудно да се оцени експозицията към дериватите.

Последна актуализация: 12:50 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още